Krovna kuća hrvatskog nogometa HNS, oglasio se uoči početka Eura uz poruku da njihovi igrači neće klečati u znak podrške pokretu Black Lives Matter (BLM).

Članovi hrvatske reprezentacije u prijateljskom meču protiv Belgije, koji je odigran nedavno, nisu klečali u znak podrške ovom pokretu, što je izazvalo veliku pažnju medija u Engleskoj i s obzirom na brojne komentare, na kraju se i Hrvatski nogometni savez (HNS) bio prinuđen oglasiti.

Naime, Oni su istakli da HNS i igrači Hrvatske osuđuju sve oblike rasizma i diskriminacije, ali da smatraju kako svaki igrač ima pravo na svoj odabir kako će se boriti s tim problemom.

Dodali su i to kako narodu u Hrvatskoj klečanje nije imanentno kao način iskazivanja poštovanja te da su svi oni svojim djelima u karijerama pokazali da im boja kože ili rasa nisu bitni.

“HNS uvijek i svugdje osuđuje sve oblike rasizma i diskriminacije, ali smatramo da svaki igrač ima pravo na odabir kako će se postaviti prema tom problemu. Prije utakmice s Belgijom igrači su odlučili da će poštovanje prema borbi protiv rasizma iskazati držanjem u stavu mirno te tako ispoštovati i klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatskom narodu klečanje nije imanentno kao način iskazivanja poštovanja i što je najvažnije, hrvatski reprezentativci svojim djelima i ponašanjem u karijerama pokazuju da im boja nečije kože ili rasa nipošto nije bitna”, saopćili su iz HNS-a.

Zanimljivo je da Hrvati nisu jedini koji neće klečati uoči početka utakmice, to su također najavile reprezentacije Rusije, Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

PODIJELI