PHOTO: tanjug/ap

Olimpijske igre u Tokiju održat će se uz dozvole za prisustvo ograničenog broja lokalnih navijača, saopštili su organizatori.

Uprava organizacije Olimpijskih igara postavila je ograničenje od 50 odsto kapaciteta, odnosno maksimalno 10.000 gledalaca na svim dogadjajima u okviru Igara.

Odluka je objavljena nakon razgovora organizatora Igara, Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Medjunarodnog paraolimpijskog komiteta, japanske vlade i vlade u Tokiju.

Glavni vladin medicinski savetnik Šigeru Omi je prošle nedelje preporučio da će najsigurniji način održavanja Olimpijskih igara biti bez navijača. Prethodno je nazvao “nenormalnim” održavanje Olimpijskih igara tokom pandemije korona virusa.

Dolazak navijača iz inostranstva je još ranije zabranjen, dok će lokalni navijači morati da se pridržavaju strogih pravila.

Neće im biti dozvoljeno da navijaju, moraju da nose maske i posle takmičenja će morati da idu pravo kući.

Organizatori su naveli da će izmedju 3,6 i 3,7 miliona ulaznica biti u rukama stanovnika Japana.

Premijer Japana Jošihide Suga je, pre zvanične objave ove informacije, rekao da će se takmičenja odvijati iza zatvorenih vrata ako se situacija sa korona virusom promeni. On je rekao da je Omijeve preporuke shvatio ozbiljno, ali ih nije sledio.

Sedmodnevni prosek novih infekcija u Tokiju je oko 400 dnevno, ali zdravstveni zvaničnici strahuju da će Olimpijske igre povećati broj zaraženih.

Po podacima iz kabineta premijera, do sada je potpuno vakcinisano oko 6,5 Japanaca, dok je 16,5 primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Više od 14.000 smrtnih slučajeva u Japanu pripisano je kovidu-19. Olimpijske igre u Tokiju bi trebalo da budu otvorene 23. jula.

PODIJELI