Odavno se svjetsko prvenstvo u Rusiji završilo. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu su mogli uživati u savršeno organizovanom turniru, sjajnim utakmicama i uzbuđenjima kakva može donijeti samo fudbal.

Međutim, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je oko 5500 stranih navijača i dalje u zemlji gotovo sedam mjeseci nakon završetka Svjetskog prvenstva.

Većina njih su iz Nigerije, čak 1863. Drugi po brojnosti su Vijetnamci (911), a treći državljani Bangladeša (456) iako te zemlje uopće nisu učestvovale na Svjetskom prvenstvu. Senegal koji je igrao na prvenstvu i dalje ima 253 ilegalna imigranta u Rusiji, dok su oni iz drugih država ostali u nešto manjim ciframa.

Svima je jasno da se veliki broj ovih osoba ne misli vraćati u domovinu, a značajan dio nijih želi iskoristiti Mundijal u Rusiji kao usputnu stanicu ka zemljama EU, ipak ruske vlasti to neće tolerisati.

Ruski zvaničnici su jasno saopštili da će se nastaviti sa naporima na protjerivanju ilegalnih imigranata, koji su prvobitno stigli na Mundijal, iz države, te da bi taj proces trebao biti okončan do kraja marta ove godine.