Boysi u Parizu 2012. i ‘susret’ s Parižanima

Kada je ždrijeb Lige prvaka u sezoni 2012./13. spojio PSG i Dinamo bio je to i ‘spoj’ dviju navijačkih grupa koje su se nalazile u sličnoj situaciji. I Parižani i Boysi su bili u nemilosti vlastitih klubova i policije. Dinamo i PSG dogovorili su zabranu dolaska svojih navijača na Maksimir odnosno Park prinčeva iz ‘sigurnosnih’ razloga. Uz to, taj ‘dogovor’ potvrdio je i francuski ministar unutarnjih poslova uoči gostovanja Dinama u Parizu kada je i službeno zabranio dolazak Boysima na Park prinčeva, uz preporuku hrvatske policije.

Usprkos tome u Pariz se uputilo osamdesetak Boysa koji i nisu baš očekivali da će se šetati gradom. Naime, prije par tjedana hrvatska policija u Zagreb nije pustila grupu od pedesetak Francuza, već ih je zadržala na granici sa Slovenijom. Većina Purgera smjestila se u jednom hostelu blizu Trga Bastille.

„Kada se nas 50-60 iz hostela okupilo za ‘šetnju gradom’ odmah sam primijetio barem trećinu lica koja nisam poznavao. Bili su to mahom mlađi dečki iz manjih gradova Hrvatske koji uglavnom nisu imali iskustva u navijačkim obračunima. Falilo je dosta dečki koji su inače bili redovni na ovakvim gostovanjima. No, ostatak ekipe je bio respektabilan. Možda nismo bili u top sastavu, ali bilo je tu dobrih ljudi“, kazao je jedan od Boysa koji je bio u Parizu. Dogovor je pao da će se dio ekipe prošetati kvartom ne bi li nabasali na Parižane.

„U jednom od kafića primijetili smo grupu od petnaestak domaćih ‘kežualaca’. Mogli smo ih lako razvaliti jer nas je bilo više. Međutim, pozvali smo dečke da izađu van i rekli im da skupe ekipu jer mi smo tu“, prepričava Boys susret s pariškom izvidnicom.

Međutim, uskoro se pojavila policija. Kada su Boysi vidjeli dolazak plavaca odlučili su se maknuti s mjesta gdje su čekali protivnike kako ne bi odmah ‘pali’. Jedna grupa od nešto više od 20 momaka, u kojoj su uglavnom bili neiskusniji dečki, krenula je glavnom ulicom, a udarna ekipa skrenula je sporednu ulicu koja se nakon stotinjak metara spajala s glavnom. Boysi nisu znali da su stigli i Francuzi. Parižani su glavnom ulicom krenuli za prvom grupom Boysa koju su natjerali u bijeg, no potom ih je dočekalo iznenađenje.

„Uopće nismo znali da su nam Francuzi u blizini te da su napali našu manju grupu. Kad smo skrenuli u glavnu ulicu našli smo se oči u oči s Parižanima koji su na nas počeli bacati boce i baklje“, kazao je jedan od sudionikaakcije koji se nalazio u drugoj grupi Boysa koja je brojala tridesetak ljudi. „Tučnjava je bila žestoka i kratka. Nakon što su ovi na nas pobacali sve kaj su imali krenuli smo u kontru i natjerali ih na povlačenje. Tu smo neke od Francuza pošteno nalupali. Mi smootišli na svoju stranu, Parižani na svoju, a ubrzo je stigla i murija. Dosta naših završilo je u buksi. Ne znam točno u kojoj su brojci bili Francuzi, no bilo ih je daleko više od nas“ – opisao je epilog tučnjave jedan od Boysa dodavši kako je među domaćima bilo i bijelaca i crnaca pa je zaključio da su zajedno došli Boulogne Boysi i Tigrisi.

(Fan kolumna. Šaljite nam vaš materijal na [email protected])