OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj Hrvatska izvukla Bugarsku znali smo da nas čeka jebeno gostovanje iz dva razloga. Prvi je bio taj što u Sofiji postoje dvije dobre navijačke ekipe – Levski i CSKA, a drugi što prolazimo kroz Srbiju i Beograd. Dakle, bilo je to gostovanje koje je zahtijevalo dobro planiranje, organizaciju i spremnost na napade Delija, Grobara i Bugara.

Vodstvo Boysa je za tu utakmicu bilo u kontaktu sa svim grupama iz Hrvatske koje su se spremale na gostovanje u Bugarsku. Dogovor je bio da se prije ulaska u Srbiju svi nađemo na benzinskoj pumpi prije granice. Ondje se večer prije utakmice okupilo oko 400-500 navijača iz gotovo svih hrvatskih grupa. U našem autobusu našao se dobar dio tada udarne mlađe ekipe BBB-a. Ispod sjedala imali smo zalijepljene palice, baklje i par signalnih raketa – za svaki slučaj ako negdje zagusti. Granicu sa Srbijom smo prošli bez problema, a srpski žandari usprkos pregledu autobusa nisu našli skrivene „alate“. U Beograd smo ušli ujutro pod pratnjom Žandarmerije. Atmosfera u busu je bila napeta i svi smo budno promatrali što se događa na ulicama grada ne bi li osujetili napad. Netko od ekipe u kasetofon je stavio kazetu sa soundtrackom iz filma „Warriors“ pa je pjesma „Theme Song“ dala odličnu zvučnu kulisu čitavoj situaciji. No, do napada nije došlo. Nastavili smo dalje prema Sofiji.

Na ulazu u Bugarsku dobili smo pratnju Bugarske policije, a do nas je stigla informacija kako su se prema našem odredištu zaputili i Grobari. Dogovorili smo se da kad stignemo u Sofiju pokušamo proboj u grad, ako nam policija neće dopustiti izlazak. Po dolasku kod stadiona murija nas je odmah okružila i uputila prema boksu kod tribine za gostujuće navijače. Međutim, izašli smo iz busa i pokušali smo probiti kordon ne bi li izašli u grad. Za nama su krenuli i ostali navijači koji su odmah počeli izlaziti iz kombija, buseva i automobila. Ipak, Bugari su bili dobro organizirani te je došlo do kratkog sukoba s policijom i zaustavljanja našeg pokušaja.

Na stadionu smo na tribini pored naše odmah uočili ekipu navijača CSKA kojoj se u drugom poluvremenu pridružila i grupa Grobara koja je istaknula transparent Alcatraz. Budući da su suparnici bili u dometu zasuli smo ih bakljama i ostalim predmetima koji su nam se našli pod rukama. Ni Bugari nisu ostali dužni te s nam vratili istom mjerom. Sve to prekinuli su bugarski specijalci koji su nas odmaknuli prema drugom dijelu tribine. Zbog činjenice da su s Bugarima bili i Grobari mnogi na tribini žalili su za time što nikako nisu mogli ući u grad gdje bi bila znatno veća vjerojatnost za direktnim sukobom sa respektabilnim suparnicima.

Možda sat vremena po završetku utakmice krenuli smo dalje za Hrvatsku. Ponovo smo dobili pratnju policije, prvo bugarske potom srpske. U Beograd smo ušli u ranim jutarnjim satima. Dobar dio autobusa je bio u nekakvom polu budnom stanju iscrpljen putom, dok su ostali kroz prozor pratili zbivanja izvan busa. Na djelu autoceste kroz Beogradu u smjeru Hrvatske, na djelu gdje s desne strane počinje uzvisina obrasla grmljem i stablima, na čijem se vrhu nalaze zgrade i neboderi, primijetili smo ekipu koja je očito snimala konvoj. Niti dvije minute nakon toga krenuo je napad. Iz pravca uzvisine ispred busa je preletio Molotovljev koktel koji nas je promašio. Počele su letjeti cigle i kamenje te su na busu pukla dva stakla pa smo zalegli čuvajući glave.

Nakon te kanonade jedan od naših je naredio vozaču da stane te smo svi krenuli van iz busa, što sam snimio fotoaparatom. Nije mi bilo svejedno. Dok ti bus pogađaju svakakvi projektili svašta ti se mota po glavi. Međutim, znao sam da sam s dobrom ekipom i da će svi stajati jedan za drugog pa sam ne razmišljajući previše samo izletio van. Dio ekipe odmah je krenuo prema mjestu napada, no ubrzo se stvorila Žandarmerija koja je u nas uperila strojnice i potjerala nas natrag u bus. Sve to trajalo je nekoliko minuta, no napadače nismo susreli.

Tek nakon što smo ponovo krenuli uočili smo kako su žandari uz cestu privodili par likova. Nisam siguran kojoj su grupi pripadali, no netko je tvrdio da su nosili obilježja Delija. Uz naš bus, kamenovan je još jedan, dok je ostatak konvoja zaustavila Žandarmerija prije mjesta napada. Nastavak putovanja prošao je mirno.

(Fan kolumna. Šaljite vaše priče i kolumne na [email protected])

 

PODIJELI