U ponedeljak naveče se na zapadu stadionu Kantride s početkom u simboličnih 19:87 sati, uža ekipe oprostila od svog prijatelja Tomislava Nikla, pripadnika riječke Armade, preminulog nakon višegodišnje bitke s malignom bolešću.

To je mjesto pod čuvenim stijenama, tribina na kojoj je odrastao Tomislav, pravi riječki dečko, srčan i energičan prijatelj.

Tomo nije bio nikakav vođa Armade niti “capo”, ali on je naprosto, spontano i kada je to trebalo, jednostavno znao skočiti na ogradu i dizati cijeli zapad, nerijetko potom i ostale tribine. Ima je i srce za “stat na crtu”, za feštat, za popit, ali i za saslušati drugoga te dati mu živonti savjet. Sudjelovao je i u Domovinskom ratu, a za vrijeme Svjetskog prvenstva u Francuskoj 98’, nije se vratio na posao jer je Hrvatska išla do kraja.
Oženio se, dobio sina, kupili su stan, ali nakon toga ga je opaka bolest počela najedati. Zdravstvo mu nije znalo dati pravu terapiju što ga je još dodatno iscrpljivalo.

No, Tomo niti tada nije klonuo, već je i nakon kemoterapija, silnih biopsija, zračenja i tableta, snašao snage doći do tribina doma ali i na gostovanju. Želio je živiti, ne predati se i dalje biti “jedan od nas”, a znamo da to nije lako. Nitko mu ne bi zamjerio i da je odlučio dići ruke od svega.

I unatoč tome, ostao je zajebant, dizao je ljude i na svako zlo odgovorio bi sa: “mosa bavlju”.

Nije niti čudo da je tako i nazvana humanitarna akcija u kojoj se prikupljao novac za njegovo liječenje u Turskoj. Akcija je u rekordnom roku uspjela i Tomo je otputovao na zadnje spasonosno liječenje. Paradoks je da su nalazi govorili da je praktički izliječen, no zbog birokracije u svojoj državi nije uspio dobiti potrebnu imunoterapiju koja je trebala biti “točka na i” za njegovo ozdravljenje.

To ga je pogodilo, možda jednako jako kao i sama bolest, tako da u zadnje vrijeme nije niti mogao više doći sebi. Očito da tijelo više nije izdržalo i Tomo je preminuo u bolnici.

Takav je bio, naš “sin vjetra” kako smo ga znali zvati iz fore, prijatelj koji nije htio ali je postao urbana legenda Rijeke.

PODIJELI