1991. Crvena Zvezda, prvak Jugoslavije, igrala je četvrinu finala Lige šampiona protiv Dynama iz Dresdena. U prvoj utakmici Zvezda je pobjedila sa 3:0, ali su utakmicu obilježili gosti iz Njemačke.

Nekoliko stotina Nijemaca je pretučeno od strane policije zbog sporne zastave. Naime, beogradska policija je zastavu okaraterisala kao nacistički simbol i uslijedio je stampedo.

Razočarani Saksonci su po povratku u Dresden započeli, do tada, neviđenu kampanju po cijeloj Istočnoj Njemačkoj, pod nazivom „Revanš za Beograd“.

Na dan susreta, stotine huliganskih ekipa iz cijele Njemačke su krenule put Dresdena. Spominjalo se savezničko (na čijoj strani je bila i Jugoslavija) bombardovanje ovog grada u Drugom svjetskom ratu, kako bi se ratni duh probudio. Hiljade ultrasa i nacističkih grupa stigle su u Saksoniju da brane čast svojih kolega.

Satima prije utakmice čekali su Delije. Grad je bio blokiran a iz svake ulice se čula pjesma: „Jugoschweine …“

Dva sata prije početka meča Delije su bile ispred stadiona. Želimo krv, želimo da se bijemo s Nijemcima, to je jasno“ – pričali su ratoborni Beograđani u kamere lokalne televizije.

„Vratit ćemo im za batine iz Beograda“ – bili su kategorični Nijemci. Malo nakon toga došlo je do prvih sukoba ispred stadiona. Letjele su baklje i kamenje.

Utakmica je počela a stadion je podivljao. Danima su, pričalo se, Nijemci lomili betonske dijelove tribina, kako bi imali „municiju“ za mrske Jugoslovene. Počelo je divljanje. 75 minuta su Delije bile pod paljbom domaćina. Iako je Crvena Zvezda vodila sa 1:2, susret je prekinut i policija je vodenim topovima počela prazniti sektore sa navijačima Dresdena.

Van stadiona došlo je do nezapamćenih nereda. Povrijeđeno je 9 policajaca i desetine navijača. Zvezda je ostvarila plasman u polufinale Lige šampiona a Nijemci su se zadovoljili parolom „osveta za Beograd“. U nastavku pogledajte snimak nereda iz Dresdena:

PODIJELI