Konjičke brigada u Beogradu se tokom godina nagledala raznih situacija, a jedna sa 103. Večitog derbija je posebno upečatljiva

Poligon za pripremu konjičke brigade pred derbi; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mnogo situacija je bilo kada su konjanici intervenisali na derbiju, a jedan od najlegendarnijih slučajeva dogodio se tokom 103. Večitog derbija, kada je došlo do velikog sukoba Delija i Grobara ispred Marakane.

Priču je za portal Telegraf.rs otkrio Miroslav Trajković, koji je sa kolegom imao intervenciju koju nije zaboravio ni posle više od 20 godina.

Desilo se pre 20 godina, čini mi se da je bio mart 1996. godine, kada se situacija na derbiju otela kontroli. Navijači Partizana su došli iz pravca Onkologije ka Marakani. Prošli su kroz Ljutice Bogdana pored zapadne strane stadiona, noseći pečeno prase, nabijeno na ražanj sa sve jabukom, kome su stavili Zvezdin šal. Pevali su Partizanovu pesmu i nosili to prase kao zastavu.

Navijači Zvezde, su ih videli i čuli kad su pevali pesme, i onda su sa zida kod blagajne na severu počeli da preskaču i došlo je do sukoba kod kafane Avalica. Onda smo kolega i ja morali da intervenišemo. Samo sa dva konja smo uspeli da razdvojimo nekoliko hiljada ljudi.

Bilo je neko ružno vreme i padala je kiša. Uleteli smo sa konjima i kada su ih oni videli u galopu i kako sevaju varnice pod asfaltom, svi su se razbežali. To je bilo gotovo za 5 minuta, bez nekakvih žrtava i povređivanja. Spasili smo i pešadiju, koje je bilo malo, svega nekih petnaestak ljudi. Generalno kada intervenišu naši naši konjanici, to je čudo – ispričao je Miroslav Trajković za Telegraf.

Inače, Grobari su tada bili u vrlo jakom sastavu. Derbi je takođe pripao Partizanu koji je slavio sa 3:2 golovima Pažina, Nađa i Čakara, dok su strelci za Zvezdu bili Krupniković i Pantelić.

PODIJELI