Prije 6 dana navijači Dinama slavili su Valentinovo koje za njih ima i dodatno značenje uz obilježavanje dana zaljubljenih. Četrnaestog veljače 2000. godine Bad Blue Boysi su uspjeli, nakon gotovo devet godina, klubu je vraćeno ime Dinamo, ono koje je nosio između 1945. i 1991. godine i pod kojim su ga znali svi ljubitelji i navijači.

Dolaskom HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast ime Dinamo je ocijenjeno prokomunističkim i klub je promijenio ime najprije u HAŠK-Građanski, a dvije godine kasnije u Croatiju. BBB su bili jedna od prvih pravih Tuđmanovih oporbi unutar zemlje, a njihova borba za povratak imena obilježena je dugogodišnjim sukobima s policijom, vladajućima i svim medijskim pokroviteljima nasilnog preimenovanja kluba.

Jedna od najpoznatijih scena te borbe nastala je 27. ožujka 1994. godine kada je Croatia na Maksimiru svladala Hajduk 4:0 u najvećem derbiju hrvatskog sporta. Ipak, umjesto dvostrukog strijelca Igora Cvitanovića ili Dževada Turkovića i Vjekoslava Škrinjara koji su potvrdili pobjedu, show je ukrao dječak koji je ušao u navijačku legendu poznat kao “mali Matija”.

Matija je bio u Plavom salonu, gdje se susreo s predsjednikom Tuđmanom koji ga je pitao za koga navija. Dječjom iskrenošću Matija mu je odgovorio da navija za Dinamo, a uz smijeh svih prisutnih Tuđman ga je podigao u naručje i započeo propovijed.

“Daj da ti nešto objasnim. Čuj, jesi iz Zagreba? Dinamo ti ima u srpskom Pančevu i albanskoj Tirani i svuda. A sad budi za Croatiju. Ona ti je nastavak i HAŠK-a i Građanskog i tog Dinama”, rekao je Tuđman.

Dvadeset i sedam godina kasnije, Bad Blue Boysi su zu Zagrebu na Laništu posvetili Matiji poseban mural, a scena koja je dio navijačke predaje je tako zabilježena na najljepši mogući način. Na istom mjestu, s druge strane zida, nalazi se i mural posvećen navijaču koji je na Valentinovo 2000. godine, u pokušaju da probije policijski kordon ispod maksimirskog zapada, gurnuo Dinamov dres u prvi plan.

PODIJELI