Na današnji dan 29. maja 1985. godine, na stadionu Hejsel u Briselu, dogodila se najveća tragedija u istoriji fudbala u kojoj je život izgubilo 39 navijača, a više od 600 je povređeno.

Podsetimo, pre početka finala Kupa evropskih šampiona između Juventusa i Liverpula, došlo je do nereda na stadionu u Briselu.

Engleski huligani su flašama i raketama napali navijače Juventusa. Sukob je eskalirao kada je veća grupa pristalica Liverpula probila zaštitnu ogradu. Bežeći pred naletom huligana, Juventusovi navijači su nagrnuli na zid stadiona, koji se pod pritiskom srušio. Poginulo je 39 ljudi, među njima 32 Italijana, a više od 600 je povređeno.

Na drugom kraju stadiona navijači Juventusa su krenuli u odmazdu i sukobili su se s policijom koja im se ispriječila na putu. Sukob je trajao više od dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.

Smatra se da je do stravičnog incidenta došlo zbog osvete navijača Liverpula koji su godinu dana ranije stradali u napadima pristalica italijanske Rome. Godinu dana kružile su glasine da Liverpulovi huligani spremaju žestoku osvetu i nažalost obistinile su se.

Za strašnu tragediju nikada niko nije odgovarao, bar kad su u pitanju organizatori, policija, UEFA ili ljudi koji su bili zaduženi za sigurnost na stadionu.

U analizi tragedije konstatovano je, između ostalog, da je stadion Hejsel bio u jako lošem stanju, da policija i redarske službe nisu obavile svoj posao valjano, da je prodato više karata nego što je kapacitet stadiona.

Najvećim krivcima proglašeni su huligani iz Engleske, a klubovi iz te zemlje dobili su trogodišnju zabranu takmičenja u evropskim takmičenjima. Međutim, kako su vesti o divljanju huligana na stadionima širom Engleske konstantno pristizale, kazna je produžena sve do sezone 1990/1991.

Uprkos tragediji koja se dogodila finalna utakmica Kupa evropskih šampiona je odigrana, a Juventus je pobedio sa 1:0 golom Mišela Platinija iz jedanaesterca.

Organizatori su tada procenili da će neredi biti još veći ako se utakmica ne odigra.

“U svlačionicu nam je upao šef gradske policije i rekao nam šta se dogodilo. Insistirao je da moramo da igramo, a iz Juventusa su se složili. Mi nismo hteli, pa kako da razmišljamo o fudbalu na stadionu na kom su mrtvi ljudi”, rekao je tadašnji kapiten Liverpula Fil Nil.

Stadion Hejsel je deset godina posle tragedije obnovljen i ponovo otvoren i sada nosi ime belgijskog kralja Buduena.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

(kurir.rs)

PODIJELI