Haoticno stanje na ulicama Brisela za vrijeme utakmice kvalifikacija između Belgije i Švedske. Navodno ima i mrtvih nakon terorističkog napada.

Nepoznati muškarac je u Briselu otvorio vatru iz kalašnjikova uzvikujući “Allahu ekbar”, a prema prvim informacijama ima i mrvih.

Evropski mediji pišu da su žrtve Šveđani koji su u belgijsku prijestolnicu stigli kako bi prisustvovali utakmici Belgija – Švedska u okviru kvalifikacija za Euro.

Naime, pucnjava se desila u centru grada oko 19:15 sati u središtu grada, a osumnjičeni je trenutno u bijegu.

U videu koji su zaplijenile vlasti, napadač tvrdi da pripada ISIS-u i da je osvetio muslimane. Osim dvije žrtve, bilo je i više povrijeđenih.

Belgijski list Het Laatste Nieuws izvještava da je napadač koristio automatsku pušku i pobjegao s mjesta događaja na svom skuteru.

Navodno je rekao da se osvećuje iz razloga što je u SAD-u na smrt izboden šestogodišni američko-palestinski dječak.

Napadač u Briselu je putovao na mopedu, a svjedoci su ga čuli kako viče “Allahu Ekber”, što u prevodu sa arapskog na bosanski znači Allah je najveći.

“Također je vrištao o izvođenju napada iz osvete. Pucao je u razne ljude, a nekoliko ih je i pogodio. Ovo je imalo sva obilježja terorističkog napada.’

Izvor je rekao da društvenim mrežama kruži i video u kojem napadač objašnjava da se mora “osvetiti” ubivši tri osobe iz Švedske.

“Dvojica švedskih fudbalskih navijača umrla su u taksiju nakon što ih je muškarac napao, a zatim je pobjegao na svom mopedu’, rekao je izvor za belgijski list.

Osumnjičenik, koji je nosio zaštitnu kacigu i fluorescentnu jaknu, mahao je oružjem u stilu kalašnjikova, a pucao je i na čovjeka u predvorju obližnje zgrade.

Zaista tužan i tragičan kraj za Šveđane koji su u Brisel došli samo radi fudbalske utakmice…

PODIJELI