U stravičnoj nesreći na planini Prenj prije 7 dana je poginuo Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH i član Fukara iz Tuzle.

Vijest o tragičnoj smrti zatekla je navijače Slobode, sve građane Tuzle kao i sve one koji su poznavali lik i djelo Radeta Šimića.

Rade je 2018. godine sa 34 člana ekspedicije, od kojih su 23 planinara iz Bosne i Hercegovine, uspješno okončao uspon na Zapadni Elbrus, vrh Evrope 2018. godine. Rade je svoj uspon posvetio bolesnoj komšinici i klubu ´Sloboda´. Elbrus je neaktivni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice s Gruzijom. Elbrus ima dva vrha: istočni i zapadni.

Zapadni vrh je i najviši, odnosno 5.642 metra, dok je istočni nekoliko metara niži, tj. 5.621 metar. Iako tehnički uspon na vrh nije prezahtjevan, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina, na kojoj je 2004. godine poginulo 48 penjača.

˝Nakon četiri dana čekanja na pravi trenutak, izvršili smo uspješan uspon. Najbrojnija visokogorska ekspedicija iz BiH, čak 23 planinara, uspješno su popeli vrh Evrope. Ekspedicija je organizovana od strane ´Extreme summit team-a´ iz Beograda i okupila je 35 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon dolaska u Terskol, selo ispod planine, slijedile su pripreme za uspon˝, kazao je te 2018. godine Šimić u razgovoru za portal Tuzlanski.ba.

˝Uspon sam posvetio svojoj komšinici Rusmiri Zukančić koja se bori protiv karcinoma i nedostaje joj oko 15.000 KM za terapije i operaciju. Ovom prilikom molim sugrađane i sve dobre ljude širom BiH i dalje da se uključe u akciju i pomognu Rusmiri na putu ka ozdravljenju. Također, ovaj uspon poklanjam svom voljenom klubu ´Sloboda´ iz Tuzle koja naredne godine slavi 100 godina postojanja u nadi da će i ona jednom biti u vrhu BiH i Evropskog nogometa˝, govorio je Rade za naš medij.

PODIJELI