U Sjedinjenim Državama sportaši širom zemlje protestvuju tokom intoniranja nacionalne himne zbog segregacije u društvu. Slična situacija se dešava i u Hong Kongu. Zašto?

Navijači u Hong Kongu okreću leđa, pokazuju svoje srednje prste dok se intonira kineska nacionalna himna, protestvujući zbog sve većeg utjecaja Pekinga u ovom gradu.

Iako se Hong Kong vratio kineskoj kontroli 1997. godine, još uvijek ima svoje selekcije na međunarodnim sportskim takmičenjima. Jedan od najpopularnijih timova, muška fudbalska selekcija, postala je žarište nezadovoljstva.

Prošle sedmice bojkotovali su himnu prije prijateljske utakmice protiv Laosa koju je Hong Kong riješio u svoju korist 4-0.

Proteste su pokrenuli hard – core navijači koji su zabrinuti za autonomiju Hong Konga i jedinstveni su u neprijateljstvu prema Pekingu. Nekolicina navijača je nosilo banere na kojima je pisalo “Nezavisnost” a koje su dužnosnici Kine okarakterisali kao ilegalne.

Sada vlasti planiraju strožije mjere. Prošlog mjeseca, kinesko zakonodavstvo odobrilo je zakon koji zabranjuje nepoštivanje himne iznoseći kazne za ljude koji “ne stoje s poštovanjem”.

This photograph taken on September 8, 2015 shows Hong Kong football fans during the 2018 World Cup football qualifying match between Hong Kong and Qatar in Hong Kong. The Hong Kong Football Association (HKFA) said they would be “disappointed” if FIFA punished them after fans jeered the Chinese national anthem before their World Cup qualifier against Qatar. AFP PHOTO / Philippe Lopez (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulični protesti u Hong Kongu, poznati kao pokret Umbrella, završili su prije tri godine bez da je vlada reagovala na zahtjeve onih koji su protestvovali.

No, taj duh protesta je oživljen na stadionu koji je, čini se, započeo prije dvije godine. Hong Kong je igrao u Kini u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2015. godine, a ta je utakmica bila puna političkih poruka, samo godinu dana nakon protesta širom Hong Konga.

Sa sedam miliona stanovnika, Hong Kong je rudnik u okeanu međunarodnog fudbala. No, grad ima dugu sportsku povijest i, uz pomoć nekih stranih igrača, često pokazuje kvalitet.

Kina ima ogromno stanovništvo i njeni su timovi uspješni u nekoliko sportova. Ali muški fudbalski timovi nemaju blistavu prošlost a još manje budućnost.

Godine 1985., Hong Kong je pobijedio Kinu, 2-1 u Pekingu, i eliminirao ih iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U kvalifikacijama 2015. Hong Kong je dva puta savladao Kinu.

FIFA je čak i novčano pomogla Fudbalski savez Hong Konga kako bi navijače koji zvižde dok se intonira himna umirili.

“Spontano to činimo, jer ne mislimo da smo dio Komunističke partije Kine”, rekao je Sanho Chung, 24, koji je bio u utorak na utakmici i zviždao nacionalnoj himni.

Prodemokratski političari zabrinuti su jer se zakon može upotrijebiti za suzbijanje ovakvog načina izražavanja nezadovoljstva.

“Mislim da će biti prilično problematično primjenjivati ​​ga”, rekao je Dennis Kwok, član zakonodavnog vijeća Hong Konga.

Zakon dopušta policiji da 15 dana prekršitelje drži u pritvoru. Ta metoda zatvaranja, koja zaobilazi sudove, ne postoji u Hong Kongu.

“Šta znači poštovanje nacionalne himne?”, rekao je Kwok. “Taj koncept zakona jednostavno je nečuven – da ovdje morate stajati u tišini. Mislim da moramo biti vrlo oprezni kada definiramo šta je poštovanje a šta nije.”

Dužnosnici Hong Konga kažu kako je zakon nacionalne himne rutinska stvar koja ne bi trebala izazivati zabrinutost među stanovnicima.

Želim samo ponoviti da živimo u politiziranom okruženju, ali ne moramo usvojiti ovaj vrlo politički stav u razmatranju i rješavanju bilo kakvih pitanja”, rekao je Carrie Lam.

Posljednjih mjeseci vlasti su poduzele nekoliko koraka kako bi kaznile ljude zbog protesta ili pozivanja na nezavisnost Hong Konga. Svi su ugušeni silom.

Pojava plakata koji pozivaju na nezavisnost Hong Konga, na zidu koju vodi studentska unija na kineskom sveučilištu u Hong Kongu, pokrenula je raspravu između lokalnih učenika. Školski administratori i dužnosnici iz Hong Konga nazivali su plakate ilegalnim.

“Uvođenje poštovanja nacionalne himne zakonom dolazi u vrijeme kada se ljudi protive kineskoj komunističkoj partiji. S razlogom imaju strah da bi mogli završiti iza rešetaka”, izjavio je Maya Wang, viši istraživač za ljudska prava – Watch. “To bi moglo utjecati na slobodu izražavanja.”

(New York Times/photo NYT)