Zabjelo je četvrt u južnom dijelu Podgorice, glavnog grada Crne Gore. Nalazi se južno od brda Ljubović, Ulice Bracana Bracanovića i zapadno od Ulice 4. jula. Zabjelo je najjužnija četvrt Podgorice, i najveća po površini. Ima oko 40.000 stanovnika. Manja naselja Pobrežje i Zelenika se ponekad smatraju dijelom Zabjela.

Zabjelo se sastoji uglavnom od stambenih višespratnih zgrada poredjanih u stambene blokove, ali ima i većih urbanih djelova kojima dominiraju nižespratne zgrade i kuće.

 

Zabjelo je prvobitno bilo pregrađe naseljeno pripadnicima radničke klase,ali poslije 90-ih i građevinskog buma u Podgorici,Zabjelo je dozivjelo urbani razvoj.Sada dominiraju stambene zgrade naseljene porodicama srednjih primanja. Međutim, za razliku od drugih podgoričkih naselja Zabjelo ima urbane džepove nižih stambenih područja.Po istom principu i način života se promijenio,od primitivno,grubog i neprijateljski nastrojenog naselja pretvara se u relativno miran i ležeran dio grada. Istovremeno, stvara se specifična omladinska sub-kultura sa jakim obiljezjima pragmatizma, realizama i kriticizma (posebno stanja u drustvu) cesto ispoljena kroz grafite, murale i navijacke pjesme. Njegovanje humora kroz ironiju i apsurd posebno je vidljivo kod navijaca FK Zabjelo i kroz ideju ” nezavisnog Zabjela”.

 

 

 

 

 

 

Zabjelcani su specificni po izrazitoj vrsti humora koji po potrebi brzo moze preci u agresiju pa su skloni da zbog nekih ideala cesto dolaze u sukobe sa neistomisljenicima ili pripadnicima organa reda. Navijacka grupa Republikanci su nastali 1991. godine i od kad se fura fazon nezavisnog Zabjela, nesto na foru Zemunaca sto hoce da se odvoje od Beograda i da budu grad, tako i Zabjelo hoce da dobije veci stepen “autonomije” i da bude REPUBLIKA. Najveci rivalitet imaju sa ostlim delovima gradskih cetvrti, a u dobrim odnosima su sa Visom Silom(Ultras Brodarac) iz Beograda.

Od kad znam za sebe Zabjelo je igralo u nizim ligama sto nije sprecavalo navijace da isprate svaku njihovu utakmicu u velikom broju i da na jedinstven nacin izraze njihovu sabkulturu…

Prosle godine odrzan je veliki protest zbog mogucnosti da se FK Zabjelo ugasi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=l4Lt4QMxyuA

PODIJELI