Nije tajna da je izmedju madjarskih i slovackih naroda zastupljeno veliko rivalstvo i empatija, a takodje je poznato da je izmedju navijackih grupa iz ove dve drzave zastupljena velika mrznja prvenstveno zbog politickih razloga.

Kada je 1918. godine Austro-Ugarska pretrpela poraz u Prvom svetskom ratu deo njene teritorije pripao je slovackom narodu, sto Madjari ni 100 godina kasnije ne mogu da prebole gubitak teritorije i skoro 500 000 njihovih sunarodnika koji su ostali da zive u Slovackoj. Najvise Madjara je skoncentrisano u juznom delu Slovacke pri granici sa Madjarskom, a najveci grad sa vecinskim Madjarskim stanovnistvom je Dunajska Streda.

U Dunajskoj Stredi se svi okupljaju oko kluba DAC koji su osnovali madjarski studenti pocetkom 20. veka i koji je kroz istoriju menjao nekoliko imena ali je uvek bio simbol madjarske manjine u Slovackoj.

Madjari su u slovackoj uglavnom kalvinisti dok su Slovaci pretezno katolici sto predstavlja jos jedan razlog za rivalitet. Pa tako utakmice izmedju DAC i vecih slovackih klubova poput Slovana, Spartaka ili Ziline ne mogu prodji bez medjusobnih prepucavanja ili fizickih obracuna. Prepucavanja su uglavnom na politickoj liniji velicanjem Madjarske i omalovazavanjem Slovacke i suprotno.

Gotovo na svim utakmicama DAC-a se mogu videti madjarske zastave na tribinama i cuti pesme za Madjarsku. DAC je nedavno dobio novi stadion koji nosi naziv generalnog sponzora naftne kompanije MOL i jedan od glavnih sponzora uz OTP banku im je i madjarski premijer Viktor Orban sto je jos jedan dokaz koliko se drzava Madjarska zalaze za svoju zajednicu u Slovackoj.

Takodje postoji veliki rivalitet izmedju navijaca Slovana i navijaca Ferencvarosi koji datira jos od 1992. godine kada su se ove dve ekipe sastale u Evropskom takmicenje i tada je preko 1000 navijaca Ferencvarosi doslo u Slovacku gde su ceo dan napadani po gradu, a  na stadionu su doziveli pravi linc od slovacke specijalne policije, rezultat ovoga je da se na revans utkamici u Budimpesti pojavio samo jedan navijac u sektoru predvidjenom za gostujuce navijace.

Takodje mrznja je zasnovana i na realciji Bratislava – Bec – Budimpesta jer su navijaci Slovana bratska grupa sa navijacima Austrije iz Beca dok su Green Monsters-i braca sa navijacima Rapida.

Cesto se mogu videti i sukobi na utakmicama “manjih” klubova iz ovih dveju drzava pa je tako prosle nedelje doslo do obracuna navijaca Zvolena na hokejaskoj utakmici u madjarskom gradu Miskovci gde je domaca publika provocirala i gadjala gostujuce navijace koji su provalili ogradu i krenuli u obracun.