Prije tačno 41. godinu na današnji dan preminuo je Josip Broz Tito.

To je bio dosta težak i emotivan trenutak za svakog stanovnika bivše države Jugoslavije, život je jednostavno stao u 15:05 sati.

Mmenat kada je objavljena vijest o smrti Maršala Tita dogodila se za vrijeme utakmice između Hajduka i Crvene Zvezde na Poljudu.

Tužnu vijest je saopštio tadašnji predsjednik Hajduka Ante Skataretiko, a igrači oba tima su se skupili na centru igrališta.

Proradile su emocije, svi su bili u šoku, jasno je bilo da od nastavka utakmice nema ništa.

Suze na licima nogometaša, sudija, službenih lica i svih ostalih aktera rekle su sve.

Na tribinama nevjerovatne scene, a krenulo je sa sjeverne tribine. Navijači su u jednom glasu pjevali: “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

“Ko kaže da nije plakao za Titom taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije… Od istorije se ne može pobeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na kolena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde: Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan… I njima je bilo teško. Igrao sam za Crvenu zvezdu pet utakmica, pre rata. Svojom nesmotrenošću tada sam raskinuo ugovor s Kanom, a onda sam ga ponovno produžio. I izgubio sam pravo igranja za taj tim te godina, a jedini način igranja do početka nove sezone bio je odlazak u neki drugi klub. Kako su Kan i Zvezda imali dobar odnos, jer je Dušan Savić bio pre igrač Kana, za njih je to bilo najbolje rešenje i nisu mi dali da biram. Bio sam tamo 1989. godine”. rekao je svojevremeno Zlatko Vujović za Večernji list.

“Začuli su se krici. Neko je zaplakao, neko je vrisnuo. Mislim da je u tom trenutku preovladavao strah od toga šta će biti sutra, jer smo decenijama bili vaspitavani da se bez njega ne moze, da je on jedino vredno u državi”, prisjetio se Dušan Savić historijskog momenta.

Susret nije nastavljen, a kasnije se desio i sukob navijača na tribinama.

Hajduk – Crvena Zvezda 1:1 (prekid u 42. minuti)

Strijelci: Zo. Vujović za Hajduk, Petrović za Crvenu Zvezdu

HNK Hajduk: Pudar, Primorac, Krstičević, Luketin, Zo. Vujović, Jovanić, Zl. Vujović, Mužinić, Šalov, Đorđević, Juričko.

FK Crvena Zvezda: Ljukovčan, Krmpotić, Jovin, Milovanović, B. Đurovski, Jurišić, Petrović, Blagojević, Šestić, Borovnica, Repčić

PODIJELI