Sevilja i Šlonsk Vroclav
hronologija sukoba”Kurvo iz Sevilje gde si?” Tako je glasila parola Poljskih huligana navijačima Sevilje u Olmoucu gde su Španci igrali svoju utakmicu lige evrope i gde se Španski navijači nisu pojavili. Sad ćemo proći istoriju krvavih sukoba navijača ova dva tima.


Sve je počelo 2013. u kvalifikacijama za ligu evrope. Prva utakmica je bila u Španiji i to je bio fijasko ne samo za Poljski tim (koji je izgubio 4:1) već i za Poljske navijače čiji su mini bus napali navijači Sevilje naoružani šipkama, noževima čak i mačetama, ishod je bio dosta Poljaka u bolnici a Španci su odneli plen od četiri Poljske zastave Ave Silesia”, “Wielki Slask”, “Strzelin” i “Skokowa”. Događaji u Sevilji bili su iznenađenje za sve a glavni akteri su bili momci iz ekipe “Biris Norte”. A u narednih nekoliko godina besni Poljski huligani vrebaju Špance gde god igra Sevilja čak i na utakmicama Španske reprezentacije.

Prvi odgovor desio se šest meseci kasnije u februaru 2014. godine. Bilo je to u Sloveniji, na meču Maribor – Sevilja gde je krenulo 50-60 Poljskih huligana koji su zaustavljeni na granici ali su Poljaci koji su ipak stigli do Maribora napali Seviljine navijače i 5-6 Španaca je završilo u bolnici.

Prvi trofej Poljaci su uzeli u avgustu iste godine u Kardifu gde je Sevilja igrala sa Realom u finalu super kupa gde je takođe nekoliko Španaca završilo u bolnici.

U maju 2015. godine sevilja opet igra finale lige evrope ovoga puta protiv Ukrajinskog Dnjepra u Varšavi. Španci su prve batine dobili odma po prelasku granice i bili su napadani celim putem. Činilo se da je kraj okršaja došao u oktobru iste godine, Poljaci napadaju Špance u Mančesteru gde je Sevilja igrala meč lige šampiona a najveći okršaj se desio na gradskom trgu.

Ali nakon 3 godine Poljaci opet započinju, ekipa Poljskih huligana je otišla u Budimpeštu gde je Sevilja igrala utakmicu lige evrope protiv lokalnog Ujpešta, takođe sa njima su bili huligani Češke Opave sa kojima imaju prijateljske odnose a takođe su im se u Budimpešti pridružili navijači Ferencvaroša, poljsko-češko-mađarska družina je brojala oko 80 ljudi. Seviljini navijači se nisu pojavili a u sektoru za gostujuće navijače bilo je oko 30 ljudi uglavnom simpatizera. Da im ne bi propao put Poljaci se nude navijačima Ujpešta što Mađari naravno odbijaju.

Sledeće kolo Sevilja igra sa Žalgirisom, gostovanje nije ispraćeno.I tako u poslednjem kolu kvalifikacija lige evrope pre grupne faze Sevilja je trebala da igra sa Češkim klubom Sigma iz grada Olmouca, Španci pošto već mnogo godina muku muče sa Poljskim huliganima ponovo su ignorisali ovo gostovanje.

Tu bi ih sačekala ekipa od 150 huligana Šlonska sa svojom braćom huliganima Meidz Legenica i navijačima Opave. Znajući da se Španci opet neće pojaviti na stadionu “Andruv” izbačen je transparent “Kurvo iz Sevilje gde si?”

Španska ekipa “Biris Norte” je na svom fejsbuk nalogu izjavila da se ne plaši nikoga i da se suprotstavila Poljacima i u Mančesteru i u Mariboru i u Varšavi. A najzanimljivije u tom postu je bilo to da Španci poručuju Poljacima da je dosta zavitlavanja i da ako žele svoje zastave nazad vreme je da dođu u Sevilju i tamo se pokažu. Završili su sa tim da “tekući mečevi kvalifikacija za ligu evrope za njih nisu zanimljivi i da su generalno na odmoru”. Na kraju su im odgovorili na parolu iz Češke i poslali sliku sa Poljskim zastavama i parolom “Ovde smo sa vašim zastavama” što je prst u oko Poljskim huliganima pa će ovaj “odmor” nekim navijačima Sevilje verovatno biti i poslednji.
Preuzeto sa fb stranice: Ultra popodne sa Surdom

PODIJELI