Na otvaranju konferencije portparolka je postavila pitanje Lalatoviću da li je tokom utakmice srednji prst pokazao upravi Radničkog ili Napretka, na šta je šef struke Nišlija burno reagovao.

 

 

To pitanje shvatio je kao provokaciju, pa je odgovorio oštro, a onda se umešao jedan od prisutnih, za koga Lalatović tvrdi da je navijač Napretka. Ta osoba je žestoko psovala trenera Radničkog, koji je uzvratio na isti način.

 

 

Predsednik FK Napredak u ostavci Marko Mišković izvinio se treneru niškog Radničkog Nenadu Lalatoviću na uvredama koje je dobio tokom utakmice, ali ga i upitao odakle mu potreba da vređa njega, koji mu je dao šansu.

Uvrede, psovke, srednji prst, skandalozno ponašanje na konferenciji za novinare… Sve ovo obeležilo je “utakmicu” Napretka i Radničkog iz Niša, a u glavnim ulogama su bili trener niške ekipe Nenad Lalatović, koji je, svojevremeno, radio u Napretku, i novinar iz Kruševca Stevan MIlutinović.

Zapravo, ceo incident počeo je još tokom utakmice. Neko ko je bio u loži na zapadnoj tribini stadiona “Mladost” u Kruševcu vređao je i Lalatovića i njegovu porodicu (što je za svaku osudu), a trener Radničkog nije ostao dužan, pokazujući srednji prst u pravcu lože.

Na konferenciji za novinare posle meča, portparol kluba Valentina Vasić upitala je Lalatovića kome je bio “namenjen” taj srednji prst – upravi Napretka ili upravi niškog Radničkog, čiji su predstavnici takođe sedeli u loži.

Na to je Lalatović eksplodirao, da bi potom ušao u žestok verbalni obračun sa pomenutim novinarom Milutinovićem, koji mu je rekao da ga je on vređao. Posle razmene psovki, Lalatović je ustao sa stolice, pa se vratio, a onda portparolu Napretka Valentini Vasić odbrusio:”Je l’ te to naučio onaj što danas nije bio na utakmici?”.

U ovim rečima našao se prozvan Marko Miškovićpredsednik Napretka u ostavciMišković je, inače, ostavku podneo posle utakmice Radnički Niš – Napredak, krajem avgusta ove godine, kada je trener Kruševljana Milorad Kosanović, rezigniran sudijskim odlukama napustio teren, a Mišković potom sastavio ostavku. Ta utakmica je završena 3:3, nakon što je Radnički dva puta izjednačavao sa penala.

 

 

U pisanoj izjavi, objavljenoj na sajtu Napretka, Mišković je osudio ponašanje novinara Milutinoviča, izvinio se i Lalatoviću i njegovoj porodici, ali je isto tako osudio i ponašanje i rečnik Nenada Lalatovića, posebno se osvrnuvši na deo o tome što nije bio na utakmici.

Miškovićeva poruka Lalatoviću ogleda se kroz pitanje, a aludirao je na česta odsustvovanja Lalatovića sa klupe: “Da li sam na više utakmica u jesenjoj polusezoni bio ja, kao predsednik kluba u ostavci, ili gospodin Lalatović kao šef stručnog štaba?“.

 

“Srpskoj javnosti je dobro poznato da ovo nije prvi incident gospodina Lalatovića, a dokle će se tolerisati takvo ponašanje na srpskim stadionima treba da odluče nadležni organi FSS-a”, napisao je Mišković, izražavajući spremnost da Napredak snosi posledice i zbog ponašanja novinara Stevana Milutinovića.

 

 

Prenosimo ceo odgovor Marka Miškovića:

FK Napredak i ja lično najoštrije osuđujemo ponašanje novinara Stevana Milutinovića odnosno njegov verbalni napad na gospodina Lalatovića. Imajući u vidu insinuacije u javnosti da je reč o huliganu naglašavamo da je ovaj gospodin, čije ponašanje najoštrije osuđujemo i ograđujemo se, novinar lokalnog portala kladza.com koji je i ranije dolazio na utakmice i konferencije sa novinarskom akreditacijom i izveštavao o radu FK Napredak. Vezano za postupke ovog lica spremni smo na svaku vrstu saradnje sa nadležnim organima FSS, ali i državnim organima, pa čak i na eventualne posledice po sam klub. S tim u vezi obaveštavamo javnost da FK Napredak namerava da sam inicira pokretanje postupaka pred nadležnim organima radi utvrđivanja eventualne odgovornosti novinara Stevana Milutinovića, ali i gospodina Lalatovića.

Koristim ovu priliku da se javno izvinim bivšoj supruzi i porodici gospodina Lalatovića za uvrede koje su pretrpeli na stadionu u Kruševcu jer se osećam lično odgovornim kao domaćin, a posebno imajući u vidu da je bivša supruga gospodina Lalatovića rođena sestra mog kuma Stefana Babovića i moja lična i porodična prijateljica. Takođe, apelujem na navijače i simpatizere FK Napredak da ne vređaju učesnike utakmica, a naročito članove njihovih porodica i da svojim ponašanjem daju primer sportskog navijanja i gostoprimstva.

 

Međutim, ovi događaji ne daju za pravo Nenadu Lalatoviću da vređa i ponižava damu, portparolku kluba, koja časno i pošteno obavlja svoj posao. Ne znam šta je podstaklo gospodina Lalatovića da mene lično vezuje za ovaj događaj primedbom upućenom portparolki: ‘Je l’ te to naučio ovaj što nije došao na utakmicu?'”.

 

 

Funkcija predsednika kluba koju časno i pošteno obavljam mi daje za pravo da ne prisustvujem svakoj utakmici na šta sam se odlučio iz razloga jako dobro poznatih i gospodinu Lalatoviću i srpskoj fudbalskoj javnosti.

Moje prisustvo utakmicama FK Napredak nije obavezujuće ni po jednom pravilniku FSS-a i UEFA-e. Pored toga postavlja se pitanje da li sam na više utakmica u jesenjoj polusezoni bio ja, kao predsednik kluba u ostavci, ili gospodin Lalatović kao šef stručnog štaba. Srpskoj javnosti je dobro poznato da ovo nije prvi incident gospodina Lalatovića, a dokle će se tolerisati takvo ponašanje na srpskim stadionima treba da odluče nadležni organi FSS-a.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_rsOJIb5NEg&t=272s

 

 

Smatram da svojim radom i svojim izjavama nisam dao nikakvog povoda da me gospodin Lalatović dovodi u kontekst ovoga što se dogodilo na konferenciji, naročito zbog činjenice da se lično poznajemo i da smo sarađivali. Podsetio bih gospodina Lalatovića da je FK Napredak u momentu njegovog angažovanja zauzimao osmu poziciju na tabeli, te stoga ne znam s kim se gospodin Lalatović borio za opstanak. U FK Napredak je došao kao neafirmisan trener, a FK Napredak i ja kao Predsednik kluba smo mu dozvolili, upravo radi njegove lične afirmacije, da pređe u FK Crvena Zvezda bez naknade iako je imao važeći ugovor.

Fudbal je prelepa igra koja treba da bude izvor pozitivne energije, a ne arena za individualne obračune, gospodine Lalatoviću!”.