Foto / video: Dalmacija danas, Index

Sinoć u Splitu je došlo do sukoba hrvatskih i mađarskih navijača.

Kako kažu svjedoci, neredi su počeli u kvartu Gripe dok su se mađarski navijači vraćali s plaže Bačvice prema mjestu gdje odsjedaju.

Naime, ista skupina od 50-ak mađarskih ultrasa se ranije fotografirala na Bačvicama. U skupini su prošetali centrom grada i na Voćnom trgu skandirali pod pratnjom policije. Unatoč nezapamćenim mjerama osiguranja, policija nije uspjela spriječiti bliski susret domaćih navijača s gostima iz Mađarske, ali je zaustavila eskalaciju nasilja. Grad je pod blokadom policijskih snaga koje su tijekom večeri pratile Mađare, a mnogobrojni građani i prolaznici su legitimirani.

Poslije incidenta za portal Dalmacija Danas govorila je Ana Čepić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske: “Ozlijeđen je jedan mađarski navijač. Intenzitet ozljeda još nije poznat. Privedeno je pet hrvatskih državljana i jedan mađarski državljanin”.

U srijedu navečer u Splitu napadnut je i kombi mađarskih registracija. Napadači su uhićeni, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske, piše hrvatski portal index.hr

“Oko 11 sati u ulici Pod Kosom u Splitu oštećena su dva stakla na parkiranom kombi vozilu mađarskih registracijskih oznaka, u kojem nije bilo osoba. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje se dovode u vezu s događajem”, kazali su iz splitske policije.

Jutros su iz splitske policije se ponovo oglasili za hrvatske medije i poručili kako tijekom noći na području Splita nisu zabilježeni značajniji negativni sigurnosni događaji.

“Policijski službenici su jučer tijekom dana ukupno priveli 24 osobe, 23 hrvatska državljanina i jednog stranog državljanina uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega su tri osobe uz optužni prijedlog privedene na nadležni prekršajni sud – poručila je Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije.

Sedam osoba je kriminalistički obrađeno i prekršajno prijavljeno zbog postojanja sumnje u preprodaju ulaznica čime su ostvarili obilježje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a od njih je oduzeto 11 ulaznica.

Inače, večeras se na Poljudu igra utakmica Hrvatske i Mađarske, jedna od ključnih u borbi za Euro. U Splitu se očekuje oko 1700 navijača Mađarske.