Opšte poznato je da je srpska i hrvatska dijaspora veoma brojna, a zemlja kao što je Kanada godinama je utočište ili raj našim ljudima. Iz zemlje “javorog lista” dolazi nam jako lepa priča o ekipama koja naše zajednice drži na okupu, igra dobar fudbal i čuva tradiciju predaka.

Srpski Beli Orlovi (Serbian White Eagls) već 45 godina postoje kao kolektiv, a pre samo nešto manje od 10 godina postali su profesionalni klub koji se takmiči u tamošnjoj elitnoj ligi. Predsednik kluba je Dragan Bakoč, rodom iz Crne Gore, tačnije iz Herceg Novog, a klub dovodi igrače upravo iz Crne Gore, te Srbije i Republike Srpske kojiu su igrali po inostranstvu, tačnije po jačim klubovima u dijaspori.

Svake sezone dođe makar po pet novih igrača kako bi klub bio konstantno u vrhu prvenstva. Da bi nam situacija bila bliža kako to Srpski Beli Orlovi čuvaju tradiciju Srba, napadač kanadskog tima Đorđe Strunjaš istakao je koliku podršku ima ekipa sa tribina i koliko ustvari našem narodu znače dobre partije tog tima.

“Uvek ima ljudi što ulažu sa strane u klub, jer vole da prisustvuju našim utakmicama i to ih podseća kao da su u našim krajevima i čini im veliko zadovoljstvo. Karte kupuju za čitavu sezonu i ona košta oko 200 dolara. Gleda nas i naša omladina koja je rođena u Kanadi i imamo navijače koji nas bodre do zadnjeg minuta”, počeo je priču Strunjaš.

Sa druge strane, hrvatska zajednica je organizovala tim Toronto Kroacija koji je, po tradiciji, veliki protivnik i konkurent Srpskim Belim Orlovima nastao je 1956. i trenutno je najpoznatiji klub hrvatskih iseljenika u Kanadi. Takmice se u elitnom rangu i uglavnom zauzimaju pozicije u vrhu tabele. Derbi sa srpskom ekipom smatraju velikim spektaklom u kojem se ne biraju sredstva da se dodje do pobede jer je fudbal u tom slucaju mnogo vise od igre…


“Najveći protivnik u našoj ligi je definitvno Toronto Kroacija! Kada igramo protiv njih, sa obe strane se izdvaja 101 posto mogućnosti. Ovde je istog inteziteta rivalstvo kao što je bilo na Balkanu i oba kluba žestoko slave kad neko od njih dobije. Kako da vam kažem, kada dobijete njih kao da ste osvojili Ligu šampiona”, naveo je Strunjaš.

 

 

 

PODIJELI