Nova građanska incijativa pod nazivom “BIT će Bili što su bili” osnovana je u srijedu u Splitu od strane grupe navijača Hajduka  sa predsjednikom Vedranom Bukovcem koja je nezadovoljna trenutnim stanjem u klubu, prenosi hrvatski mediji.

Vjerovatno se nezadovoljstvo odnosi i na udrugu “Naš Hajduk”

“Nama Hajduk puno znači, a stanje u klubu je neodrživo te ćemo svojim aktivizmom propitivati sadašnji način upravljanja klubom,” rekao je Bukovac za hrvatske medije.

Podsjetio je kako je većinski vlasnik Hajduka Grad Split, te je najavio kako će se novoformirana građanska inicijativa obratiti splitskom Gradskom vijeću s namjerom da se, kako je rekao, prekine sadašnje nepodnošljivo stanje u tom klubu.

“Mi smo spremni i na argumentirano sučeljavanje s udrugom Naš Hajduk, jer nismo zadovoljni načinom na koji je ta udruga regulirala prikupljanje novca od članarine navijača Hajduka”, kazao je Bukovac.

Novoformirana građanska incijativa će se prvobitno obratiti gradskom vjeću Splita s obzirom da je grad većinski vlasnik Hajduka, s namjerom da se, po njihovoj procjeni, prekine nepodnošljivo stanje u klubu.

Bukovac je istakao da će ovaj pokret sve aktivnosti usmjeriti na pet ciljeva.

“Naši glavni ciljevi su povratak Hajduka Dalmaciji, privatizacija kluba ili njegov narodni model, izmjena načina upravljanja klubom, transparentno reguliranje članstva, te promoviranje hajdučkih vrijednosti”

Dodao je kako se ova građanska inicijativa zauzima da se stadion Hajduka nazove po njegovom najtrofejnijem i svjetski poznatom treneru Tomislavu Iviću, koji je bio inovator i veliki taktičar. Također, u ovoj građanskoj inicijativi smatraju kako sadašnji naziv klupske akademije treba promijeniti i nazvati je “Škola baluna barba Luka Kaliterna”.