Ovih dana našu redakciju posetio je jedan od najpoznatijih navijača sa prostora bivše Jugoslavije, naš sugrađanin Stole Anđelić. Stole je poznat kao veliki navijač FK Željezničara iz Sarajeva i fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Još uvek se pamti njegova parola sa svetskog fudbalskog prvenstva 1990.godine u Italiji na kojoj je pisalo: „Jugo volimo te – Stole iz Bora“. Stle nam je ispričao priču o svojim navijačkim „poduhvatima“ i ustupio neke od slika iz njegove bogate sportske arhive koje objavljujemo uz njegovu priču.

Stole Anđelić rođen je 1955.godine u Boru. Fudbal je zavoleo od malih nogu, još u početnim razredima osnovne škole, jer kako on sam kaže tada je u Jugoslaviji bilo puno dobrih ekipa i igrao se lep i interesantan fudbal i stadioni su bili puni gledalaca. Još kao mali dečak imao je priliku da gleda prvoligaške utakmice u Boru. Posebno mu je u sećanju ostala utakmica između Bora i Željezničara, čiju je navalu tada predvodio legendarni Ivica Osim. Ta utakmica je na neki način obeležila i njegov život, jer je od tada postao veliki navijač sarajevskog prvoligaša sa Grbavice, čije je utakmice pratio i u domaćem prvenstvu i u „Željinim“ nastupima u kupu UEFA.

 

 

Početkom osamdesetih godina, sa dolaskom Ivice osima na „kormilo“ Željezničara posle povratka iz inostranstva, Stole je bio gotovo redovan na Južnoj strani stadiona „Grbavica“ među najvatrenijim navijačima sarajevskih plavih. Sem Osima za koga kaže da je veliki gospodin i sa kojim je postao i lični prijatelj, upoznao je i mnoge druge velike igrače koji su obeležili istoriju njegovog voljenog kluba kao što su Josip Katalinski, golman Vasilije „Čiko“ Radović, Drago „Miša“ Smajilović, a od mlađih igrača Baždarevića, Čapljića, Šabanadžovića, Radmila Mihajlovića.

Stole je sem Željezničara, voleo i druge jugoslovenske klubove i bodrio ih, posebno u nastupima u evropskim kupovima. Posebno ističe da je bio i u Bariju, kada je Crvena Zvezda ostvarila najveći uspeh u istoriji Jugoslovenskog klupskog fudbala, osvojivši tadašnji Kup evropskih šampiona.

 

 

Stole je prateći nastupe reprezentacije i naših klubova upoznao i druge velikane našeg fudbala poput : Džajića, Miljanića, Šekularca, Ilije Petkovića, Bjekovića,Prosinečkog, Bobana, Vulića, Jarnija, Savićevića, kao i neke estradne ličnosti: Suzana Mančić, Lepa Brena, Vesna Zmijanac, ali i druge sportiste koji su branili boje Jugoslavije među kojima posebno izdvaja boksere Matu Parlova i Marijana Beneša.

Posle raspada Jugoslavije, Stole je samo dva puta bio na Grbavici gde je prisustvovao utakmici između Željezničara i Kozare (2012.godine), kada je proslavljena „dupla kruna“ u BIH, i protiv Leotara 2013.godine kada je osvojena titula prvaka BIH. Kako kaže u Sarajevu je lepo prihvaćen jer ga se mnogi navijači sećaju iz nekih lepših i srećnijih vremena kada su zajedno bodrili svoje ljubimce.
Stole je u Sarajevu dočekan među navijačima Želje kao pravi heroj. Stara ljubav zaborava nema bez obzira na sve o čemu svedoče i Stoletove reči.

 

“Danas sam najsrećniji čovek na svetu. Posle 21 godine sam na Grbavici. Za Želju se ne navija, Željo se voli”, rekao je oduševljeni Stole.

Za kraj razgovora Stole je poslao i jednu poruku svim navijačima i ljubiteljima fudbala:“ Volite i bodrite svoj klub, ali nemojte mrzeti protivnike. Nasilje na sportskim terenima tera sa stadiona prave ljubitelje sporta i time nanosi veliku štetu klubovima koje volite.“

PODIJELI