Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv svih šesnaest navijača koji su privedeni u nedjelju nakon nogometne utakmice Šibenik-Dinamo. Četvorici navijača (1999., 1977., 1992., i 1998.) je određena zabrana posjećivanja svih sportskih utakmica i događanja, dok je protiv 25-godišnjaka, nakon što je ispitan, sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, priopćio je DORH.

Privedeni su navijači Bad Blue Boysa, u dobi između 18 i 36 godina zbog uporabe sile prema službenim osobama, odnosno tri policajca u dobi od 43, 45 i 47 godina, zatim prema većoj skupini policajaca te zbog oštećenja jednog automobila.        

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je sve počelo po završetku utakmice i izlaska navijača s istočne tribine kada je 45-godišnji policajac krenuo utvrditi identitet 20-godišnjeg mladića za kojeg je sumnjao da je na stadionu koristio pirotehničko sredstvo, čime je počinio prekršaj iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

– Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 26. listopada zaprimilo kaznenu prijavu protiv šesnaest državljana Republike Hrvatske (2000., 1995., 1986., 1977., 1992., 1984., 1997., 1998., 2002., 1998., 1999., 1997., 1991., 1996., 1998. i 2001.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi u pokušaju – stoji u priopćenju.

Video privođenja možete pogledati OVDE

DORH navodi da se osnovano sumnja da su 25. listopada oko 17 sati po završetku nogometne utakmice, na parkiralištu nogometnog stadiona u Šibeniku, kako bi spriječili policijsko postupanje na uspostavi javnog reda i mira, počinili navedena kaznena djela. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 20-godišnjak, nakon što ga je zaustavio policijski službenik radi utvrđivanja identiteta, odgurnuo ga, a kada je drugi policijski službenik krenuo pomoći prvom službeniku, osumnjičeni 25-godišnjak ga je, osnovano se sumnja, uhvatio s leđa te ga vukao prema sebi. Policijski službenik je prilikom uspješne primijene sredstva prisile nad 25-godišnjakom zadobio tjelesnu ozljedu.
Nakon što je treći policijski službenik pritekao u pomoć dvojici navedenih službenika, prema njemu se zatrčao osumnjičeni 34-godišnjak koji ga je, osnovano je sumnja, odgurnuo i pobjegao prema skupini od više desetaka navijača koji su tada krenuli prema skupini policijskih službenika.

Nakon što je policija uporabila sredstva prisile prema navijačima kako bi uspostavili javni red, ostali osumnjičenici iz skupine navijača su, osnovano se sumnja, bocama, kamenjem, drvenim štapovima i ostalim pogodnim predmetima koje su pronašli na tlu gađali policijske službenike te ih udarali rukama i nogama. Policijski službenici su ih uspjeli svladati i nad njima uporabiti sredstva prisile dok je ostatak navijača pobjegao, stoji u priopćenju DORH-a.

PODIJELI