Ja bih zeleo posebno da se osvrnem na jedan iz Jula ili mozda Avgusta 1996 . Posebnu vaznost je imala organizacija Delija pre tog meca . Mislim da do tada nesto slicno i u tom stilu nije vidjeno na ovim prostorima . Pokusacu da ispricam pricu onako kako sam je ja video .
Grupica (10) nas tada klinaca izmedju 14 i 15 godina skuplja se u kraju i spontano ne sluteci nista krece put marakane . Od auto komande idemo peske u pravcu revije . Na pola puta staje jedan crveni golf i dobro poznati likovi nam govore kako smo se zajebali i da je skupljanje na jednoj lokaciji u gradu . Likovi tada ponovo sedaju u kola i pale u pravcu centra . Ok. pomislili smo tada idemo na brzinu da obrnemo jedan krug oko mare ( mozda naletimo na jos neke neupucene mladje Delije ) . Na nase veliko iznenadjenje , ko grom iz vedra neba , ispred nas zaustavljaju se jedan fica i jedan kec . Likovi izlecu napolje , a prvi nam prilazi njihov suponja sa recima : ” Gde ste bre cigani !? ”
S obzirom da su bili stariji radovci morali smo malo da se unazad povucemo prema reviji . Na sta ce ti njihov “X” : ” Nemoj slucajno da sam vas video danas na banjici !!! ” E tu se zajebao ako je mislio da ce nas uplasiti . Vec u sledecem momentu iz pravca mare vidi se kako pristize jos jedna manja grupica klinaca i radari uz par psovki ulaze u kola i voze u pravcu auto komande . Sastajemo se sa tim likovima i krecemo u istom pravcu , pa sta bude . Medjutim verovatno radarima nije bio cilj da peglaju neke klince i vise ih nismo sretali . Posle nekih pola sata stizemo na zborno mesto u centru grada . Tu srecemo nase koji kao ono cekaju trolu angel_not . Jedan od starijih likova nam prilazi i pita nas sta cete vi ovde ? Cuvsi nasu pricu , nije bio bas odusevljen , ali nije hteo ni nesto da nam zameri . Njegve reci : ” Sinovi , uz sve postovanje , ja bih da vi iskulirate ovu akciju – bice jos prilika … ” . I jos je dodao : ” Evo neka krenu ova trojica ( par nas koji smo izgledali malo starije ) , a ostali drugi put” . Na sta smo mu mi odgovorili ili svi- ili niko . Onda se pojavio jos jedan stariji lik i rekao mu : ” Ma pusti klince , ako hoce da idu njihov problem ” . Onda su nas poslali da se naoruzamo , tj. da skupimo sve sto moze dobro da se iskoristi . Zadatak nije bio nimalo tezak , jer je u blizini bilo neko gradiliste . Stangli , cigli , armature … dovoljno da `zazidamo`pola Banjice .
Posle nekih petnestak minuta krecemo sa ostalima na trolu u pravcu studenjaka . Bilo nas je otprilike po mojoj proceni 30-35 racunajuci tu i nas klince . Znaci jedna puna trola krece prema Banjici . Usput taj isti stariji lik daje uputstva da se ne peva i da se silazi jednu stanicu posle stadiona . Onda dolazi do nas i videvsi koliko smo armature poneli samo se krsti i vrti glavom . Tu preostalu suvisnu gvozdjuriju delimo sa drugima po troli , a neki stariji dele medjusobno tu i par baklji i raketa . Priblizavamo se stadionu i na stanici kod VMA silaze par likova , ladno su to bili neki radari – znaci provaljeni smo . Ubrzo zatim , na sledecoj stanici , izlazmo iz trole . Dve – tri sekunde je tajac i onda ” BUM ” . Sledeca scena : kamenje leti na sve strane , pale se baklje , rakete fijucu u pravcu radara . Dim , haos , polomljena stakla na nekom busu koji se nasao u blizini – i nesto malo radovaca koji su se `zajebali` pa stali na crtu . Izmedju ostalog i njihov “X” koga smo mi tog dana vec jedamput sreli . Ovog puta samo u nasu korist , jer mu je jedan moj ortak iz kraja ugradio armaturu u glavu bash . Jebiga verovatno je izvukao pouku iz svega toga . Sve u svemu u celu pricu ulece i murija i nastaje metez na sve strane . Jedan deo ljudi povlaci se u pravcu obliznje sumice , a drugi deo u pravcu VMA parkinga . Tu pada dosta likova , koji nisu bili motivisani za trcanje na 30°c . Ostatak nas pali prema sporednom ulazu u bolnicu . Panduri tu hapse jos nekoliko likova na samom parkingu , pored kojih sam ja za dlaku izbegao jednog kera koji me je ganjao oko parkiranih kola . Na samom ulazu u bolnicki deo VMA stojao je jedan vojnik guster koji je kontrolisao ljude koji su ulazili u bolnicu . Tu tri starija lika vade licne karte i ulaze unutra , a ja iskoristih priliku pa se promuva sa njima zajedno . Tu uletesmo u neki lift u kojem su doktori vozili nekog bolesnika.

 

 

 

  Jedan od starijih likova ga pomilova po glavi , na sta je ovaj samo gledao bledo . Izadjosmo na 8-9 spratu i tu ovi likovi u fazonu ajde ti klinac pali svojim putem , a oni odose peske niz stepenice . Ja ti tu odem prvo u klonju da se umijem i popijem malo vode , a zatim mi pade nesto na pamet . Neka bakica koja je bila kod nekoga u poseti cekala je lift . Ja joj tu pridjem i kazem bako da vam pomognem da dodjete do izlaza . Na sta ce ti ona hvala ti sinko i bla-bla-bla … Izadjoh ti ja tako sa bakicom ispred VMA a ispred ni zive duse . Kao da se pre 15 minuta tu nista nije desilo . A ispred stadiona nigde nikoga , par pandura ispred naseg ulaza i to je to . U kaficu pored nase tribine primetih sede par veterana i cirkaju pivo . Pridjem im i jednog od njih pitam da li je moguce da nekako udjemo na stadion ? Na sta ce ti on : ” Evo samo da popijemo pivo do kraja ” . I tako je i bilo , udjoh sa njima na stadion bez karte i normalnog pretresa . Nasa tribina solidno popunjena , navijanje solidno ako se uzme sve u obzir . Na povratku sa stadiona ulazimo svi u jednu trolu . Jedna interventna ispred i jedna iza nas su bile u pratnji . Nas nekoliko izlazi na kruznom toku kod Dragisa Misovic i nastavlja peske porema mari . Nista bitnije se usput nije dogodilo , znaci na auto komandi se razilazimo svako na svoju stranu . Dolazim u kraj i srecem se sa ortacima koji mi pricaju ko je sve od nasih pao i ko je kako zapalio od murije . Neki su preko Rakovice dosli kuci , drugi su se stekovali u neku obliznju vojnu skolu , treci su se stekovali u obliznjoj sumici … Eto tako je prosao moj ( nas ) prvi , ne i poslednji , konkretni susret sa smradovcima .

PODIJELI