Priča: Buducnost-Crvena Zvezda | Suzavac i pad zastave Vukovar

Krcat stadion Pod Goricom, meč koji se čekao dugo vremena (plavi prije toga bili u Drugoj ligi, pa Zvezda nije dolazila u Podgoricu), idealno vrijeme, solidan teren, veliki broj gostujućih navijača – svi preduslovi za przanik fudbalu su postojali. Ipak meč Budućnosti i Crvene zvezde pretvorio se u nešto sasvim drugo…

Prije meča igrači plavo i crveno bijelih iznijeli su na centar transparent u znak podrške navijačima u borbi protiv represije, a onda je krenula spektakularna koreografija sa Sjeverne tribine, gdje su bili smješteni Varvari. Zastavice, šalovi, trake, tribina obojana u plavo-bijelo uz veliku podršku sa Zapada. Nakon nekoliko trenutka i dimna bomba u centrali tribine. Makar se na trenutak pomislilo da je u pitanju dimna bomba.

Jer brzo je kompletan stadion shvatio da je u pitanju suzavac – stampedo, bježanija, opšti metež, neviđena trka, borba za vazduh i život…

Varvari na terenu, nekoliko tuča sa protivničkim navijačima i na samom terenu i na Zapadu, zaplijenjen transparent “Delije Vukovar”,a jedan clan Varvara iz Budve je za malo strgnuo zastavu Ultra Boys sa ograde u cemu ga je sprecila policija.Incidenti na sve strane… “Svu pirotehniku smo kupili legalno, u prodavnici “Kabas”, vlasnika Srbe Kabadajića, na Banovom brdu u Beogradu. Taj suzavac je došao u paketu sa ostalom pirotehnikom i nije ga bilo moguće prepoznati, niti provjeriti”, pričao je tada jedan od vođa “Varvara”, dodajući da je bio neposredno pored osobe koja je nenamjerno aktivirala suzavac. “Kada smo vidjeli šta je u pitanju, već je bilo kasno.

Međutim, to nam je omogućilo da dođemo do navijača Crvene zvezde, oduzmemo im transparent “Delije – Vukovar” i obračunamo se s njima. To nam je bio cilj prije utakmice, ali nas je policija sprječavala van stadiona”. Sve je trajalo dugo vremena, o fudbalu naravno niko nije razmišljao a nakon dva sata meč je počeo. U naredalnoj atsmoferi, gdje su igrači Brana Milačića čini se isuviše emotivno preživjeli kompletnu situaciju sa suzavcem, Zvezda se kao malo puta do tada prošetala Podgoricom.

Žigić i Pantelić u prvom poluvremenu, Krivokapić u drugom za ogromnih 0:3 i feštu Delija u glavno gradu Crne Gore. Na kraju 1:3, Igor Burzanović je sa penala postigao utješni gol . Nakon sukoba na stadionu obracuni su se nastavili i na ulici , a u njima su stradali i fudbaleri Crvene Zvezde tacnije klubski autobus koji je kamenovan.

PODIJELI