PHOTO: Robert Michael/dpa/picture alliance

Domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2034. godine bit će Saudijska Arabija, potvrdio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Danas je bio zadnji dan za iskazivanje interesa za domaćinstvo, a jedina je to napravila Saudijska Arabija nakon što se Australija ranije danas povukla iz utrke. Tako će ova država bez konkurencije dobiti domaćinstvo SP-a.

“Nijedan drugi sport ne ujedinjuje svijet kao nogomet. Svjetsko prvenstvo je savršen izlog za poslati poruku jedinstva i uključenosti. Različite kulture mogu biti zajedno”, izjavio je predsjednik FIFA-e u saopštenju kojim je otkrio da će Saudijska Arabija ugostiti najveću svjetsku fudbalsku smotru.

Ovo će biti drugi put u 12 godina da će se Svjetsko prvenstvo održati na Bliskom istoku, nakon što se prošle godine igralo u Kataru.

Podsjećamo, 2026. domaćini su SAD, Kanada i Meksiko, dok će 2030. SP ugostiti Španjolska, Portugal i Maroko, s tim da će se po jedna utakmica odigrati u Argentini, Paragvaju i Urugvaju kako bi se obilježila stogodišnjica prvog SP-a, održanog u Urugvaju 1930. godine.