Dragi sugrađani.

Kao što ste u poslednje vreme mogli primetiti, navijačka grupa Taurunum 1987, započela je akciju ulepšavanja zemunskih krajeva. Za sada smo iscrtali 4 velika grba, svima nam voljenog kluba u različitim delovima grada, a biće ih još. Ono što vama želimo da saopštimo, je interni dogovor koji smo postigli u sklopu ove akcije a tiče se očuvanja zemunskih fasada. Mi kao navijčka grupa koja predstavlja ovaj grad, odlučili smo da i ovim putem sve naše članove zamolimo da u budućnosti NE ISPISUJU navijačke poruke u formi ”sprej-fasada”, kao što su naše parole, pozivi na utakmice i tome slično.

Navijači ne iznajmljuju bilborde, nemaju reklame na TV-u niti PR službe. Fasade su skoro pa jedini način ”oglašavanja” navijačke grupe. Ipak, posle 33. godina postojanja, naša grupa je porasla do tog nivoa, da joj taj vid promocije tj. aktivizma više nije presudan. Mnogo toga se promenilo od te 1987. godine. Od samog navijanja pa do našeg grada. Nekada su navijački šabloni bili stvar prestiža a danas ih malo ko koristi. Nekada je Milenijumska kula bila ruglo i crveni obraz svih nas – sva ižvrljana i zapuštena. Dosta potpisa je bilo i od ”naše ruke”.

Danas, niti jednom Taurunumu ne pada na pamet da ”žvrlja” po našem simbolu. Glavna ulica, nekada poprište najrazličitijih potpisa sprejom – pa i naših, mora da ostane ovakva, na ponos svih nas, sa svim starim fasadama koje su zasijale posle poslednjeg renoviranja. Danas, ipak malo zreliji i stariji, pokušaćemo da ispoštujemo svaki trud, svakog pojedinca da ovaj grad učine lepšim.

Ipak, ne možemo vam garantovati da naših potpisa neće više biti, teško je svakoj osobi pojedinačno usaditi ovu ideju u glavu i svakom dečaku sa sprejom u ruci i Zemunom u srcu. Trudićemo se da takve stvari svedemo na minimum i da kada možemo to i popravimo.

To ne znači da ćemo svaki dan prolaziti ulicama sa kanticama farbe u rukama, ali ako se zadesimo pored tako nečega – sigurno ćemo tako nešto i isprvati. Ime naše grupe na zidovima će biti vidljivo samo u vidu grafita, koje će crtati najbolji umetnici i koji će služiti na ponos svih nas.

Čuvajmo naše fasade,

čuvajmo našu reku,

čuvajmo naše parkove,

čuvajmo naš klub.

Zemunci 1987

PODIJELI