TORNADO – ZADAR 11.02.1984 – 11.02.2019 Iz pera jednog od vodja navijača Zadra iz tog perioda. Interesantno da je sve ovjereno kod javnog bilježnika i da se čuva još danas. TORNADO ZADAR (prava istina i jedina istina) Kad je Tornado nasta nije nepoznanica . Tornado je nasta 11.2.1984.g. Prvo, kako je nastala 1965.g.? Kad se osnivala udruga navijača 1994.g.,znaš li ko je izabran za počasnog predsjednika udruge ?

Izabran je onaj što tvrdi da je Tornado osnovan 1979.g. A znaš što je tu nelogično ? Zašto taj počasni predsjednik nije onda uzea tu 1979.g. ka godinu osnivanja Tornada , nego se uzelo 1965.g. Jednostavno , zato što počasni predsjednik nije zna te 1994.g. točnu godinu osnivanja Tornada . Pa da ispričan taj događaj osnivanja Udruge Tornada .

Nazovu me Kumpe i Šoke da se nađemo u vezi osnivanja UN Tornado . Ka, niko ne zna kad je osnovan Tornado , a triba in za neke podatke kod javnog bilježnika, pa da li im ja mogu pomoći? Ja znan da je Tornado dobija ime u sezoni 1983/84 , ali nisan zna točan datum . Dogovorili smo se da ćemo se naći za par dana da malo popričamo u vezi kad je Tornado osnovan, a i da se aktivira starija generacija Tornada. Kako smo se i dogovorili , našli smo se u Basketa i bilo je masu navijača. Sazna san da se

Udruga već osnovala, da je donesen statut, izabran grb, izabrano je vodstvo, uzelo se 1965.g. ka godinu osnivanja Tornada. Nas desetak starijih ostalo je šokirano kad se čulo za 1965.g. Nakon prvotnog čuđenja, krenulo se u ismijavanje te šezdesetpete . Na naše komentare uključija se Bute i reka “A brate što se čudite? Misec dana istražujemo kad je Tornado osnovan i niko nije zna. Pitali smo ove starije što su još prisutni i Boru i Lafa i niko nije zna. A bili smo i u stisci s vrimenom i nismo imali, uza sav posa još i vrimena istraživat od kada postoji Tornado. Uzeli smo tu 1965.g.,što je tu je , a i izgledamo stariji”.

Na to san ja postavija pitanje “Kako to da Boro , Laf i Tomica ne znaju ?”. Na to mi je Bute odgovorija “Oni ne znaju što su jučer ili, a kamoli što je bilo prije deset godina”. Dakle kako taj Boro , koji je onda izabran za počasnog predsjednika nije onda stavija tu famoznu 1979.g.,kao što sada često ističe tu 1979.g. Počasni predsjednik te 1994 nije zna kad se Tornado osnova .

Nakon toga je 1965 išla na šalove , na zastave i baš me zanima zašto onda Boro nije reagira , sve do negdi 1999 kad se otvoreno počea buniti protiv 1965. Čekaj malo , pa kako ti ta 1965 nije smetala prije pet godina ? Ko želi shvatiti , ne triba mu neka velika inteligencija da malo poveže ove moje napisane stvari . Ej , pa bija si počasni predsjednik !?!

Ciloj mojoj generaciji je smetala ta 1965.g. , ali što je, tu je . Svi smo se nešto bunili, ali uzeta je ta godina i bilo je gotovo . Vjerovatno bi se na tome i završilo da Kula , jedan od vođa Torcide nije da intervju Narodnom listu u jesen 1999. U tom intervju Kula iznosi podatke u vezi osnivanja Tornada . Odmah nakon toga Boro diže uzbunu i daje svoju izjavu za Narodni list u kojoj nastoji demantirati Kulu. Nakon toga, nas dvadesetak navijača iz tog vrimena organiziramo razgovor sa novinarom Narodnog lista , Ivicom Nevešćaninom , ali počasni predsjednik “uvjeri” novinara da to nije pametno napraviti . U vrlo kratkom vrimenu događaju se i fizički sukobi u vezi osnivanja Tornada , a kad se još doda tada aktualna situacija “jusupovci” , rezultat je prvi čin raspada Tornada 1998/1999 i drugi čin raspada Tornada 2000.g. Boro u Narodnom listu prvo tvrdi da mu je Laf 1978.g. reka “Ako se mandrili zovu Torcida , ajmo se mi zvati Tornado” .

Zanimljiva je to izjava ako se zna da 1978.g. za Torcidu niko tada u Splitu nije zna , a kamoli u Zadru . Mogu sada pripadnici Torcide reagirat na ovu tvrdnju , ali ja san svojevremeno razgovara sa svim tadašnjim istaknutijim pripadnicima Torcide , Kula , Slija , Prle , Trepča , Joke , Šundov , Skuda , Ante … i svi su mi potvrdili da niko 1978.g. nije zna za Torcidu . Nego da je Torcida osnovana 1980.g. Prle, čak nedavno u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji tvrdi da je ova nova Torcida nastala 1981. Dakle je li normalno da je Tornado osnovan 1978, po uzoru na Torcidu, a Torcida je nastala 1981. Kad smo to pokušali objasniti “počasnom predsjedniku”, a virujte mi to je itekako mukotrpan posa , onda se 1978,prebacila u 1979. Tako malo logike triba da se shvate neke stvari , ali nekima ni to nije dovoljno . Onda pokušaš objasniti da je Tomica Bibinjac te 1979. ima četrnajst ili petnajst godina i kako možeš biti vođa , tada moćnog Tornada , sa četrnajst godina?

Uglavnom , skupilo se 37 izjava tadašnjih pripadnika Tornada koji potvrđuju da je Tornado osnovan u sezoni 1983/84 na utakmici Jugoplastika – Zadar , u splitskoj Radunici, kada je Kula predložija Lafu, ime Tornado. Laf je nakon toga, tamo kod muzeja, isprid Donata, reka Bori Poštaru i ostalima i tako je to krenulo . Everton F.C. (sa foruma Tornada) je naknadno utvrdija i datum te utakmice Jugoplastika – Zadar, 11.2.1984.g.

Te izjave su zapečaćene i ovjerene i na sigurnom su mistu , ali nema potribe da ljudi koji su već u godinama i nije im potrba, opet prolivaju krv. Svak ko zna iti malo o navijačima zna da nema nikakve šanse da je Tornado osnovan 1979.g. i da je ta tvrdnja teška smijurija . Milak , Kostur , Dimljačar , Kobra …mogu neke stvari i više reći .

PODIJELI