Disciplinska komisija krovne kuće evropskog fudbala UEFA-e, žestoko je kaznila Fudbalski klub Sarajevo i Fudbalski klub Crvenu Zvezdu.

Sarajevo je kažnjeno zbog incidenata na meču trećeg pretkola Evropske lige protiv BATE-a. Aktuelni prvak BiH će morati platiti 28.000 eura zbog incidenata na meču protiv BATE-a u Zenici. Na jučerašnjem zasjedanju disciplinska komisija UEFA-e je odlučila kazniti Sarajevo zbog tri prekršaja na susretu koji je odigran 8. augusta u Zenici.

PHOTO: Sarajevo – Bate Borisov (Utakmica se igrala na Bilinom polju u Zenici zbog neuslovnog stadiona domaćina)

Radi se o upotrebi pirotehnike, ubacivanja tvrdih predmeta u teren, te zbog toga što su pojedini gledatelji stajali na stepeništu tokom trajanja susreta.

Osim toga, Fudbalski klub Sarajevo je kažnjen i sa dodatnih 6.000 eura zbog toga što je u uzvratnom susretu u Borisovu Bordo tim dobio više od pet žutih kartona. Ukupnu kaznu za svoj evropski ciklus Sarajlije će platiti 34.000 eura, piše bosanskohercegovački portal klix.ba

Što se tiče Crvene Zvezde, UEFA je ponovno zabranila Delijama odlazak na gostovanja, neslužbeno saznaje srpski portal Mondo.

Delije neće smjeti na gostovanje i utakmicu protiv Tottenhama u Londonu. Za razliku od Partizana, kome je stadion suspendiran na dvije utakmice, u kvalifikacijama za Europa ligu protiv Moldea i u prvoj utakmici skupina protiv AZ Alkmaara, Crvena zvezda se ponovno susreće s kaznom zabrane vođenja navijača na gostovanja.

PHOTO: Navijači Crvene Zvezde u Helsinkiju

UEFA je kaznila Zvezdu zabranom vođenja Delija na jedno europsko gostovanje. S obzirom na to da prvak Srbije u idućoj utakmici elitnog natjecanja gostuje kod Tottenhama u Londonu, jasno je da će Zvezda ostati bez podrške na novom stadionu Spursa.

Razlog je skandiranje “Ubij Šiptara” u Helsinkiju, i to poslije provokacije nekoliko Albanaca, koji su ušli na zapadnu tribinu ogrnuti zastavama Albanije i Kosova, piše Mondo. Cijeli slučaj UEFA-i prijavio je delegat organizacije FARE koja se bavi borbom protiv rasizma i diskriminacije u nogometu.

Ekipu Crvene Zvezde je na posljednjem europskom gostovanju u Münchenu, protiv Bayerna u Ligi prvaka, bodrilo oko pet hiljada navijača.

PODIJELI