ALLIANZ ARENA U DUGINIM BOJAMA PRED MEČ BUNDESLIGE. FOTO: ALEXANDRA BEIER/GETTY IMAGE

Dosta bure u Evropi digao je gradonačelnik Minhena jer je želeo da okupa Allianz Arenu u duginim bojama u znak protesta zbog zakona u Mađarskoj koji zabranjuje da se homoseksualizam pojavljuje u obrazovnim materijalima – UEFA je rekla da je poruka koja se šalje previše politička.

Krovna kuća fudbala u Evropi odbila je zahtev gradonačelnika Minhena da stadion na kome se igra utakmica između Nemačke i Mađarske osvetli u duginim bojama, „s obzirom na politički kontekst“.

Gradonačelnik Diter Reiter zatražio je da osvetli Allianz Arenu duginim bojama tako da liči na zastavu ponosa, protestujući zbog novog zakona u Mađarskoj koji zabranjuje homoseksualcima da se pojavljuju u obrazovnim materijalima u školama ili TV programima namenjenim mlađima od 18 godina.

„S obzirom na politički kontekst ovog specifičnog zahteva – poruke usmerne na odluku mađarskog nacionalnog parlamenta – UEFA mora odbiti ovaj zahtev“, navodi se u izjavi UEFA.

UEFA, koja je predložila alternativne datume da Allianz Arena bude osvetljena duginim bojama, rekla je da razume „da je namera takođe da se pošalje poruka podrške različitosti i inkluzije – vrednosti koji UEFA podržava već duži niz godina, u saradnji sa evropskim klubovima, nacionalnim timovima i njihovim igračima, pokrećući kampanje i mnoštvo aktivnosti širom Evrope za promociju ideje da fudbal treba da bude otvoren za sve. “

MANUEL NOJER NOSI KAPITANSKU TRAKU U DUGINIM BOJAMA NA MEČU PROTIV PORTUGALA.FOTO: CHRISTIAN CHARISIUS/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

„Rasizam, homofobija, seksizam i svi oblici diskriminacije mrlja su na našem društvu – i predstavljaju jedan od najvećih problema sa kojima se igra danas suočava. Diskriminatorno ponašanje narušava je i same utakmice i, van stadiona, onlajn doijaloge oko sporta koji volimo “, dodaje se u UEFA-inom saopštenju.

Vladajuća stranka u Mađarskoj, Fides, vodi je rat protiv LGBTQ prava u Mađarskoj od dolaska na vlast, u onome što naziva odbranom „hrišćanskih vrednosti“. Pored nedavno usvojenog zakona, mađarska vlada je prošle godine ukinula priznavanje pola za transrodne ljude i obezbedila da samo heteroseksualni bračni parovi mogu usvajati decu.

Odluka UEFA-e u vezi sa Allianz Arenom dolazi nakon što je nemačkom kapitenu Manuelu Nojeru rečeno da se neće biti kažnjen zbog nošenja kapitenske trake u duginim bojama tokom utakmica Euro 2020 protiv Francuske i Portugala.

Ali Mađarska je još uvek pod istragom zbog „potencijalnih diskriminatornih incidenata“ nakon što su u masi viđeni anti-LGBTQ transparenti tokom utakmica protiv Portugala i Francuske u budimpeštanskoj Puškaš areni.

PODIJELI