Prvi čovek zagrebačke Policijske uprave Marko Rašić saopštio je da je policija privela osam osoba, među kojima je i mladić koji je napravio transparent na kojem je pisalo ”Je*at ćemo srpske žene i decu”.

Marko Rašić je kazao da su nastavljaju intenzivno kriminalističko istraživanje dok ne pronađu sve osobe koje su učestvovale u tom incidentu, što podrazumeva i one koji nisu bili na slikama.

“Za šest osoba utvrđena je utemeljena sumnja da imaju veze s događajem i oni su upravo uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku. Završena je njihova pretraga domova, tamo je nađena odeća sa slike, mobilni telefoni. Nađene su sve osobe sa slike. Ovih šest ne poriče kazneno delo, priznali su sve, a znamo i osobu koja je i napravila taj transparent”, otkrio je Rašić, prenosi portal Indeks.

Policija je zvanično saopštila da su istražili šestoro hrvatskih državljana, odnosno dve muške osobe starosti 21 i 22 godine, te četvoro mlađih punoletnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje da su počinili kazneno dela ‘Javno podticanje na nasilje i mržnju”.

”Sumnja se da su se osumnjičene osobe zajedno s više drugih, za sada nepoznatih osoba, 11. juna oko 21 sat, okupile na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gde je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimernog sadržaja, s tekstom koji, prema svom sadržaju poziva i podstiče na netoleranciju, širi i podstiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparen i uz zapaljene baklje i glasno, takođe neprimereno skandiranje, nastavili neprimereno da se ponašaju, pritom narušavajući javni red i mir,” kaže se u saopštenju zagrebačke policije.

Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije prisutnih građana koji su sporni događaj fotografisali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internet portala, čime su postale dostupne široj javnosti.

Portal podseća da je grupa mladića u četvrtak u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit, koji je zapravo verzija poznatog transparenta skupine Bad Blue Boys, a uspešno crtanje proslavila je uz baklje i transparent “Je*at ćemo srpske žene i đecu”.

Uz jeziv transparent i zastave HOS-a, istaknuli su i obeležja Crvene zvezde i Partizana koja su, pretpostavlja se, oduzeta u navijačkim okršajima. Transparent je zgrozio celokupnu hrvatsku javnost, navodi Index.hr

PROMOCIJA: Registruj se na meridianbet i osvoji 500 RSD dobrodošlice.

PODIJELI