Organizovane navijačke grupe u Poljskoj nastale su ‘70-tih godina. Pojavile su se Polonia Bytom, LKS Lodz, Legia Warsava i Lechia Gdansk. Na početku, grupe nisu imale animozitet jedne prema drugima, bili su prijateljski nastrojeni, osim prema navijačima Legije. Zašto je tako bilo?

Legia je bio vojni klub a generali su depešama oduzimali najbolje igrače svih poljskih ekipa, i zbog toga su iz svi redom mrzili. Navijači iz Warsave su bili nepoželjni u Poljskoj. Gdje god da su došli, bili su napadani od strane nezadovoljnih navijača.

Ali, to nije jedini razlog mržnje prema njima. Ima jedan, možda krucijalan, oni su iz glavnog grada Poljske! Ovo vam zvuči poznato,zar ne?

U to vrijeme im nije bilo lako. Nastanak ultras pokreta u Poljskoj, tadašnja milicija nije shvatala ozbiljno ,pa navijače nikada nisu pratili kada bi išli na utakmice, što je ostavljalo prostora za napade na Legijine navijače.

U to vrijeme, Poljska je bila komunistička zemlja, i dosta evropskih trendova, posebno navijačkih, ih je zaobišlo.

Međutim, Poljaci su izgradili svoju subkulturu navijačkog nasilja. Pokret pod nazivom „Gits“ je bio toliko jak, da je milicija konačno odlučila stati u kraj huliganima. „Gits“ je žargonski naziv za Poljsku.

Prvi veliki sukob je zabilježen 1980. kada su se u Czestochowu, uoči Kup utakmice, sukobili navijači Lech Poznana i Legie. Jedna osoba je poginula a sukob je trajao satima. Policija je izgubila svaku kontrolu pa je tek dolaskom vojske sukob zaustavljen. I danas je rivalstvo između ove dvije grupe veliko.


izvor: reuters

U narednim godinama, nasilje je bio sastavni dio poljskog fudbala. Nestala su stara prijateljstva a sve je bilo puno mržnje i agresije. Nezadovoljstvo navijača i građana je raslo zbog represije države i komunizma. Vojska je ‘80- tih godina zajedno sa milicijom maltretirala građane. Zemlja je bila siromašna, au takvom stanju nasilje cvjeta. Strašan sukob demontranata i vojske na ulicama Gdanska, u kojima su tenkovi gazili građane, bili su pokrenuti od strane navijača Lechie. Bili su protiv komunizma.

I kada prođete pendreke tajne služebe ZOMO, onda ste vi spremni da zavladate Evropom. To se i desilo.

1989. na prijateljskom meču između Poljske i Engleske, jedan gostujući navijač je rekao. „Ovo nema nigdje. Ovo je pakao. Na smrt smo preplašeni. Mi Englezi smo smiješni, pa ovi će biti najžešći u evropi uskoro“

Bio je u pravu. Danas Poljaci, uz Ruse, predstavljaju najžešće huliganske grupe u Evropi. Evo nekih od posljednjih nereda navijača Legie na gostovanju u Madridu, kada je Legia igrala meč Lige prvaka protiv Reala.

izvor: live387.ba

PODIJELI