Dobro došli u Buenos Aires, grad fudbalskog fanatizma i epicentra ultra aktivnosti u svijetu. Glavi grad Argentine ima epitet grada koji diše za fudbal, a atmosfera s tribina oduševljava ljubitelje fudbala širom planete.

Nema sumnje da je najpoznatiji derbi u Buenos Airesu Superclasico između Rivera i Boce, ali to nije sve što nudi prijestolnica Argentine.

Običnim navijačima možda ne znači ništa ime Velez Sarsfielda, ali univerzalno nepriznavanje ne treba mješati sa snagom ovog tima, pogotovo zanemarivati armiju njihovih navijača.

Velez dijeli gradske četvrti sa Riverom, Bocom, Independienetom i Racing Clubom. U posljednih nekoliko godina i oni su uživali u uspjehu kao i njihovi poznatiji rivali. Od svojih deset titula, pet su osvojili u posljednih deset godina.

Ono što krasi gradske rivale su i „Barra Brava“. Barra Brava je univerzalni naziv za sve ultrase Južne Amerike koji su nastali ‘50-tih godina. Jedna od najjačih i najstrastvenijih Barra Brava su Velezovi La Pandilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Pandilla znači „Banda“ i krasi ih ono što imaju svi ultrasi u Argentini, fanatizam. Atmosfera koju naprave iz gola stadiona Jose Amalfitani se danima prepričava.

Ono po čemu su poznati je da nikada prije početnog sudijskog zvižduka ne ulaze na tribine. Čekaju znak sudije i onda trčeći, kao stampedo, ulaze na stadion i tako daju dodatnu snagu svom timu, a protivnike vjerovatno ostavljaju u stanju šoka.

Mnoštvo zastava, baklji, bubnjeva i franetično navijanje, garant su da ćete imati sjajnu subotu na Jose Amalfitani stadionu.

La Pandilla je bila jedan od inicijatora stvaranja Barra Brave pokreta u Argentini. Nažalost, poznati su i po tome da često prave nerede u kojima nerijetko navijači gube svoje živote.

Za sebe kažu da su braća i upozoravaju: „Nije svejedno doći na Amalfitani stadion, jer vam je život u opasnosti.“