ULTRAS TITO CUCCHIARONI-Sampdoria

simbol: mladic sa salom u bojama kluba

Istorija grupe “Ultras Tito Cucchiaroni” pocinje 1968/69 kada je jos ova grupa jos delovala pod starim nazivom ” Ultras Sant’ Alberto”. Ista grupa okupljala je momke iz kvarta Sestri Ponente koji dan danas pohode stadion, no uglavnom kao obicni navijaci. Tito Cucchiaroni bio je poznati argentinski fudbaler, koji je se 60’ godina afirmisao u redovima Sampdorie pri cemu je ovaj klub iz Genove osvojio 4. mesto u italijanskom prvenstvu. Danas opravdavaju takav naziv grupe, radi renomea, kojeg uzivaju u drustvu, posebno kada se govori o organizaciji gostovanja, sto im daje prednost kod npr. unajmljivanja autobusa. Ultras u svojem nazivu objasnjavaju kao termin koji su medju prvima poceli koristiti, pa tako napominju da je jos davno na Trgu Pobede neko potpisao Ultras ispod parole protiv svojih gradskih rivala navijaca Genoe; ” Ujedinjeni cemo do krvi prebiti crveno-plave!”.Pocetak njihovog navijanja cinio je grupu od stotinak momaka koji su bili naoruzani samo bubnjevima i zastavama, a u to vreme nisu jos koristili pirotehniku. Na gostovanja su uglavnom putovali autobusima, dok za nerede tvrde kako se je tada moglo “zdravo posibati” i kako su ondasnja vremena bila puno lezernija nego sto je to slucaj danas. UTC nam tumace kako je tada bilo puno lakse putovati, obzirom da su cene bile nize i kako je svako ko je hteo mogao priustiti pratiti Sampdoriju. Vremena su to bila kada je na prvome mestu bila Sampdoria, a tek posle ono sto zovemo Ultras. Tadasnji UTC bio je pod vodjstvom ekipe od 12 clanova, medju kojima 4 devojke sa sedistem u Sampierdareni ( kvart po kojem je i klub dobio ime ).Medju sobom nisu hteli dopustiti ulazak politike, a njihov klub navijaca bio je otvoren za sve koji su zeleli doprineti nedeljnom pracenju najdraze im ekipe. Za ostale ultra’ skupine nastale na njihovom jugu Hell’ Angles, The Mads, Bulldog .., po njihovom, reci ce da nikada nisu dosegnule njihovu navijacku slavu buduci su samo po njima, nosili transparente kao “podnaslove”! UTC su vrlo ponosni sto je Genova prvi grad gde je nastala zenska ultra grupa, poznatije jos kao Ultras Girls od 1979/80. godine. Te iste devojke pomogle su im napraviti sve vece zastave na tribini i to samo u sobi veličine 4X3 metara. Za te iste velike barjake tvrde da su njihova originalna ideja koju su danas vise manje svi kopirali, ukljucujuci i Genoane. Sve sto su sami napravili finansirali su iz svojih dzepova odlazeci u Como nabavljati materijal, zasto zameraju ostalima koji su svoje rekvizite proizvodili iz sponzorskih fondova.Odlicno su organizovani, npr. imaju osobu koja je zaduzena za obrtanje novca od clanarine. Godisnje zarade oko 8 000 000 lira.

UTC ne pripadaju Savezu klubova Blucerchiati ( slobodan prevod plavkastih )vec su samostalna grupa, kojoj svi podilaze .Ne zele biti finansirani od strane fudbalskog kluba, iako su im troskovi znatno veci od ostalih grupa. To opravdavaju cinjenicom, da sve sto rade moraju placati skuplje, buduci njihove cetiri boje ( plava, bela, crvena i crna ) uvijek kostaju vise nego drugima dve! Uvek nastoje biti jeftiniji pa cak i davati besplatno svoje suvenire, samo da povecaju brojnost svog clanstva i izvan pokrajine Ligurie,jer znaju da brojnost Juventina, Interista ili Milanista nikada nece biti dosegnuta. O nasilju imaju negativno misljenje, medjutim opravdavaju ga cinjenicom ukoliko putujes u Torino ili Milano, a oni te tamo razbiju, u Genovi je normalno da im vratis milo za drago. Posebno ukoliko Milanisti prolaze gradom i bacaju predmete na ljude, mora se delovati protiv istih. Zbog slicnih dogadjaja UTC objasnjavaju da je otici na gostovanje izgubilo onu staru draz, jer biti izmedju kordona policije, bojati se nozeva i kamena u glavu nije vise ono zbog cega su oni nekada navijaci putovali. Iz svojih redova tvrde da su izbacili delikvente i provokatore, koji su napadali i oceve koji su u rukama nosili sinove samo zato jer su oko vrata vezali salove Genoe ili Milana.
Dobre odnose gaje s Veronezima, sa grupom Brigate iz Atalante dok s grupom Wild Kaos (mada su se oni raspali nakon luzerskog fajta protiv Supportersa) stvari i nisu tako dobre. Kao prijatelje cene jos i momke iz Parme, Cagliaritane i iz La Spezie. U Udinama, Cremoni i Empoliju uvek su rado vidjeni isto kao i u Terniju. Nikakve odnose uopste ne zele gajiti samo s Juventinima. Isti se vole pohvaliti kako su medju prvima koji su uspotavili bratstvo sa stranim grupama medju kojima su Commadno Ultra’ 84 O.M.
Svojim najvecim grehom smatraju kako njihov klub ne igra vecu ulogu u Evropi, no svejedno njihov imidz daleko je poznat medju svim nacijama navijaca, posebno njihovi barjaci.
Takodje, zao im je sto od 1000 navijaca Sampdorije na gostovanjima samo njih 500 dolazi u njihovoj organizaciji…

ostale grupe: CLUB FEDELISSIMI SAMPDORIANI
Znacajna grupa navijaca Sampdorie, osnovana je jos 1961. godine. Pocetkom sedamdesetih grupa je nosila i imena Commandos Fedelissimi i Giovani Dei Fedelissimi. Deo njihovih clanova ucestvovao je u osnivanju Ultras Tito. Sama organizacija Fedelissimi zasnovana je na ideji navijackog kluba, a ne ultra’ grupe. Kako sami tvrde kod njih nema podela izmedju mladih i starih, crnih i belih, mada veliki broj njihovih clanova su ultra’ navijaci.Nakon povratka Sampdorie u seriju B Fedelissimi dolaze u sukob sa UTC koji za razliku od njih podrzavaju upravu kluba. Od sezone 2000/2001. UTC se pomeraju na gornji nivo juzne tribine, a Fedelissimi postaju vodeca grupa na juznoj tribini.

HELLS ANGELS
NUOVA GUARDIA
BULLDOG
GRUPPO NASCHE
GRUPPO VIA MOGA
NUCLEO SAMPIERDARENA
ASTE ARANCIONI
RUDE BOYS
FOSSA
ULTRAS FOCE
HAWKS

prijatelji: Parma, Verona, Cagliari, Ternana,Atalanta, Spezia, Livorno
Marseille – CU’ 84, Servette- Svajcarska, Barcelona- Grada Jove
rivali: Milan,Torino,Genoa,Lazio, Napoli, Fiorentina

https://www.youtube.com/watch?v=8H6HkL3J8V0

PODIJELI