U julu 2014. godine, A.C. Siena nije prijavila ućešće u Seriji B u sezoni 2014-15 i proglašen je stečaj nakon 110 godina historije. To je bio dirljiv kraj za pokrajinski klub koji se u posljednih nekoliko godina dostojanstveno borio sa nekim od najvećih italijanskih klubova.

Klub je u međuvremenu ponovo osnovan pod nazivom Robur Siena Societa Sportiva Dilettantistica. Oni sada igraju u Seriji D i proživljavaju najteže trenutke od osnivanja. Ipak, Sienu i dalje prate njeni vjerni ultrasi koji polako odlaze u zaborav.

U junu 2013. najistaknutija grupa navijača Siene je korteom paradirala gradom do glavnog trga Piazza del Campo. Uznemireni i nezadovoljni,ultrasi su se okupili u staroj jezgri grada da protestvuju zbog loše situacije u klubu. Siena je izgubila podršku najstarije banke na svijetu i svog sponzora, Monte dei Paschi di Siena, a u klubu su najavili povlačenje iz Serije B.

Novoizabrani gradonačelnik Bruno Valentini je okupljenoj masi obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da klub ostane u ligi i ne ode u stečaj.

Ultrasi su jasno kazali da odbacuju finansiranje Montepasci banke i da je ona zaslužna što je klub u stečaju. Oni su na banerima ispisali „Živio Robur“ što je opće prihvaćeni naziv za Sienu i znači „snaga“. Ultrasi svoj klub zovu Robur kako bi se razlikovali od košarkaša Siene koji u svom nazivu nose prefiks Montepasci

CAMPIONATO CALCIO LEGA PRO GIRONE B ROBUR SIENA vs TUTTOCUOIO TIFO SIENA

Siena je nastala 1908. i kroz historiju je bio prosječan klub koji je bio poznat po ultrasima koji su redovno u velikom broju dolazili na stadion Artemio Franchi. Nastali su ‘70-tih godina i smješteni su na sjevernoj tribini. Fuzijom grupa Boys i Brigate Bianconere nastaju 1979., Ultras Fighters Siena.

Paolo Bartalucci, Simone Taddei i Francesco Rustici su tri mladića koji su ujedinili sve navijače Siene. Grupa i danas postoji a 2010. su sa Upravom i igračima proslavili 40 godina postojanja.

Kroz historiju grupa je imala probleme na vlastitoj tribini. ‘80-tih godina su se pojavile podrgurpe pod nazivom Falange d'Assalto i Fedellisimi i često su se sukobljavali. 1991. tribina je utihnula. Nije bilo organizovanog navijanja. Nekoliko godina poslije mlađi članovi su vratili organizovano navijanje pod jedinstvenim nazivom, Ultras Fighters Siena.

2003. klub je promovisan prvi put u historiji u Seriju A i tribine su bile pune crno bijelih zastava. 2008. sjevernu tribinu napuštaju UFS, a njih su naslijedile grupe Robur 1904, L.S.B (La Siena Bene), Skala 40 i Vecchi Ultras.

Ultrasi Siene nikada nisu bili među vodećima u Italiji ali ovi Toskanci su izgradili jedinstven indentitet i žestoki lokalni patriotizam kojeg nazivaju Campanilismo. Iako klub pliva u dubinama Serije D, ultrasi Siene su i dalje na stadionu Artemio Franchi. Prkose nepravdama i podsjećaju čelne ljude da su i dalje tu, iako su decenijama vodili žestoke bitke kako bi kao grupa preživjeli. Živi primjer, zar ne?

PODIJELI