Iako je zabranjen dolalazak za navijače iz Holandije, mnogi hoteli u glavnom gradu Italije prijavili su rezervacije od strane stanovnika iz Rotterdama. Brojni holandski navijači već se nalaze na tlu Italije…

Naime, Feyenoord u četvrtak gostuje na Olimpicu kod Rome u revanšu četvrtfinala Evropske lige, ali lokalne vlasti donijele su odluku da zabrane ulazak problematičnim gostima na stadion, tako da će Feyenoord biti bez podrške. Uostalom, bez podrške je bila i Roma u prvoj utakmici u Rotterdamu.

Unatoč zabrani, navijači Feyenoorda odlučni su da dođu u Rim i već su jučer stigli u Italiju. Jučer i danas su doputovali i to kako bi se pridružili navijačima Napolija, kojima žele pomoći u srijedu navečer na San Paolu, gdje će Napolitanci ugostiti Milan i pokušati proći u polufinale Lige prvaka unatoč 1:0 porazu sa San Sira.

Mnoge grupe Feyenoordovih navijača u dobrim su odnosima sa ultrasima Napolija i prihvatili su poziv Napolijevih navijača te su 16. aprila navečer stigli kako bi odale počast svojim napuljskim prijateljima.

Sve je dokumentovano fotografijama i videima koji su od jutros počeli kružiti po internetu, a upravo partnerstvo između navijača Feyenoorda i Napolija izaziva strah i poziva na veliki oprez Rimljanima jer je poznato rivalstvo između navijača iz Rima i Napulja.

U sljedećih nekoliko sati sjedište rimske policije objavit će plan osmišljen kako bi se osigurao javni red i mir. Bit će raspoređeno preko hiljadu policajaca.

Sve glavne zanimljivosti u centru i okolici stadiona bit će posjećene već u srijedu. Pojačane kontrole na aerodromu i na drugim transportnim mjestima, s posebnom pažnjom na putnike iz Nizozemske.
Aktivnost praćenja nastavit će se i u četvrtak i petak – razgovori s nizozemskim vlastima bit će stalni – s ciljem da se mogućnost nesreća tokom sedmice svede na minimum, što bi se moglo pokazati iznimno važnim za budućnost glavnog grada. Naime, sutra će stići inspektori iz Bie, Međunarodnog izložbenog ureda odgovornog za ocjenu kandidature Rima za Expo 2030.

Glavni čovjek rimske policije Lamberto Giannini također je govorio o situaciji: “Nema zabrinutosti, postoji uporan i kontinuiran kontakt s nizozemskim vlastima radi dobivanja informacija. Stupili smo u kontakt s Federalberghijem, poduzima se sve što je potrebno da pokušamo riješiti ovu stvar”.

Prije više od pet godina Feyenoord je igrao u pravo u Napulju, a tada je vlast u Napulju zabranila dolazak gostujućih navijača, što je sada uradio i Rim.

Strah od sukoba navijača u Italiji je uvijek prisutan, ali dolazak huligana iz Rotterdama se smatra vanrednom opasnošću i sve policijske raspoložive snage bit će u stanju pripravnosti narednih nekoliko dana.