PHOTO: Andrija Kačić Karlin

Opet nam se ponovila krasna humano-sportsko-navijačko-društvena priča. Opet je riječ o selu Strašnik, epicentru razornog potresa koji je Banovinu bacio na koljena, a na noge je postavljaju ljudi iz cijele Hrvatske, navijači, volonteri I dijaspora, piše dnevno.hr

Selo Strašnik je živnulo, vratila mu se vjera u bolje sutra.

Banovina živi svoj drugi život…

PHOTO: Andrija Kačić Karlin

Sve pršti od rada, nema tu nimalo zabušavanja, unatoč stalnim potresima vide se golemi pomaci. U selo Strašnik su stigli Bad Blue Boysi, navijači zagrebačkog Dinama, sve je živnulo, osim što po danu rade I pomažu oko poslova u polju i sa stokom, noću čuvaju selo.

PHOTO: Andrija Kačić Karlin

Kako prenose hrvatski mediji, selo Strašni je praktički nestalo s lica zemlje.

PHOTO: Andrija Kačić Karlin

Možda je ovo selo i malo duže čekalo na pomoć što je i shvatljivo.

S obzirom da je Strašnik posve izoliran od glavnih cesta. U ovom selu, u sada već čuvenom Blatnom šatoru, novinar portala dnevno.hr, dočekao je i Novu godinu s mještanima. U šatoru napravljenom od cerada i deka, u iščekivanju konkretne pomoći ovi mještani se nisu žalili. Strpljivo su čekali, u uvjetima kao na bojištima Prvog svjetskog rata, do grla u blatu.

Prema pisanju novinara dnevno.hr, bili su impresionirani njihovom snagom i dobrim raspoloženjem. Primili su reportera tako toplo bez obzira što su bili na dnu života.

‘Glavno da nitko nije poginuo, a kuće ćemo praviti i deset puta ako treba!’

Novinarski izvještaji iz Strašnika imali su djelotvoran učinak. Nakon što su BBB stigli u ovo selo pomagati, mještanima se javila i udruga The Croatian project iz Australije, riječ je o humanitarnoj organizaciji koja ima posebni senzibilitet za nevolje hrvatskog čovjeka i za pomoć.

The Croatian Project u Strašniku radi i djeluje zajedno s Hrvatskim braniteljskim centrom. Otvoren je tako račun za dvije obitelji u Strašniku i australski dolari polako kapaju, sad već sve brže I brže. Pomoć će biti upućena prema dvije obitelji iz Strašnika, jedna je našeg novogodišnjeg domaćina, branitelja Stjepana Prašnika, oca 12-oro prekrasne djece, nažalost dvoje je teško bolesno. Njegova hladnokrvnost i pribranost u neposrednim trenucima nakon tragedija bila je impresivna.

Danas Strašnik više nije napušten, sam, na kraju svijeta.

A i BBB vele slično kao i žitelji ovog junačkog sela. ‘I mi ćemo graditi kuće deset puta ako treba, ali selo će opstati!’

PHOTO: Andrija Kačić Karlin
PODIJELI