GENOA, ITALY - OCTOBER 04: The UC Sampdoria fans show their support before the Serie A match between UC Sampdoria and FC Internazionale Milano at Stadio Luigi Ferraris on October 4, 2015 in Genoa, Italy. (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)

Jedino u ovo vrijeme talijanski fudbal postane tako blizak i ličan. Blizak, specifičan teren stvara priliku kao nijednu drugu. Imena klubova se kroz godine nisu promijenila, ali intenzitet, strast i energija derbija iz Genove ostaju netaknuti.

U Italiji poznat kao Derby Della Lanterna, tj. „Derbi svjetiljke“, u čast gradskom svjetioniku , osvojio je srca mnogih ljubitelja, uključujući Marcella Lippija koji kaže da je igra „najposebnija u Italiji“.

Tek je osnivanjem Sampdorije 1946. derbi dobio svoj današnji identitet. Oba tima su imala svoje periode uspjeha, ali historijski, Genoa je uspješniji. Ovi klubovi su bili među prvim uzdanicama talijanskog fudbala. Osnovao ih je Englez, otud i englesko ime grada umjesto originalnog talijanskog Genova, Genoa je ostvarila nevjerovatnih 6 uzastopnih naslova prvaka od 1897-1904 pod vodstvom Engleza Jamesa Richardsona Spensleya.

 

 

 

 

 

 

 

Stadion na kojem se igra derbi je simboličan. Luigi Ferraris ima kapacitet od 36.706 gledalaca i na njemu su odigrane četiri utakmice tokom Svjetskog prvenstva Italia 90. Također je ovdje odigrana kvalifikacijska utakmica za prvenstvo 2012. između Italije i Srbije, a koju je obilježio incident navijača.

Ovaj derbi je drugačiji od ostalih u Italiji jer oba tima uživaju veliku podršku navijača svog grada; utakmica bukvalno dijeli Genovu i regiju Ligurije na pola.

Jedna od najvećih utakmica u historiji derbija odigrala se 25.11.1990. kada je Sampdoria dočekala Genou u derbiju koji je značio mnogo više.

I Blucerchiati su bili na vrhuncu svoje snage pa je bilo izgledno da će poraziti svoje protivnike. Međutim, Genoa je povela zahvaljujući sjajnom pogotku Urugvajca Pata Aguilera u 25. minuti. Sampdoria je uzvratila penalom Viallija. Ipak, Genoa je odnijela pobjedu zahvaljujući još jednom sjajnom pogotku, iz prepoznatljivog slobodnog udarca brazilske zvijezde Claudija Branca.

Đenovljani su pogodak ovjekovječili prazničnom čestitkom koja je narednih mjeseci zabavljala cijeli grad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igra je jedna od mnogih veličanstvenih borbi između dvaju klubova tokom 110-godišnjeg derbija u Genovi.

Derbi poput nijednog drugog i uvijek obilježen incidentima, Derby Della Lanterna, ima posebno mjesto u talijanskom fudbalu.