Streetboys Berane
Streetboys Berane

Streetboys Berane su navijačka grupa osnovana 1994. godine. Dolaze iz grada Berane gdje prate istoimeni fudbalski klub. Berane je jedan od najvećih gradova u Crnoj Gori sa oko 45.000 stanovnika.

“Street Boys” Berane proslava 25 godina postojanja
03.04.2019.
2006. g | Berane – Ibar
(Baraž za ulazak u 1.ligu )

Prva okupljanja i navijanja počela su godinu dana ranije, u okviru grupa “Dileje” koja je pratila rukomet i košarku.

Godinu dana prije nego što smo osnovali, postojale su „Dileje“, momci koji su se čim je osnovana naša grupa pridružili. Neredi su sastavnji dio svake navijačke grupe, nekad sa razlogom nekad bez njega. Mi to radimo iz ljubavi, da smo toliko loši nismo, ali nismo ni cvećke. Mi smo gradski momci koji vole klub i žive tu priču već 25 godina“ kažu o svojim počecima beranski navijači.

Istinski Streetboys treba da bude prvenstveno lokal patiota, znači istinski Beranac, da dolazi na svaku utakmicu iz ljubavi, a ne iz fazona. Da su mu na prvom mjestu ovaj grad i klub, pa tek onda sve ostalo. Kao što se vidi sve se raspada, ali smo mi tu. Planiramo da u ovome istrajemo i održimo ovu priču dok se stanje ne popravi.“ ističu „ulični momci“ jednom prilikom za lokalne medije.

Urađen je i dokumentarni film za 20. rođendan organizovane navijačke grupe.

Za film kažu da je priča o ekstremnoj navijačkoj grupi u postsocijalističkoj, tranzicijskoj Crnoj Gori, koja posle ekonomskog kolapsa, nekada razvijenog grada Berane, evoluira u instituciju koja prevazilazi samu ideju njenog osnivanja.

Grupa koristeći princip slobode, jednakosti i zajedništva kao sredstvo protiv siromaštva, korupcije, nepravde i zaborava a specifičnim mentalitetom, rasnom i etničkom raznolikošću, apsurdno kroz subkulturu huliganstva doprinosi da pojam “Istok” dobije ideološko egzistencijalističku dimenziju…

PODIJELI