Teddy Boys 95

Navijači poljske ekipe, poznati po huliganskim ispadima u zemlji i inostranstvu, došli su u Zagreb dan prije prve utakmice Dinama i Legije u trećem pretkolu Lige prvaka, koja se igra na Maksimiru danas od 20 sati.

Nakon sinošnjih nemira u Zagrebu, sigurno većinu vas zanima nešto više o poljskoj grupi koja se sukobila sa Boysima na Dubravi. Potrudili smo se da nađemo što više informacija.

Pa ovako, historija grupe “Teddy Boys '95” datira od sredine osamdesetih prošlog vijeka, kada je nekoliko budućih članova Teddy Boys-a krenulo lagano da prati utakmice varšavske Legije i da putuje zajedno sa ostalim navijačima na gostovanja po Poljskoj. Prije prve generacije Teddy Boys-a, na tribini je preovladavala grupa “Gitowców”, koja je bila dosta extremna po pitanju novih “stilova”, tako da su svi rokeri, pankeri itd. bili istrijebljivani sa tribine. Većina članova ove stare grupe više ne prati Legiju iz različitih razloga.

Ostale grupe sa tribine odnosno prethodnici Teddy Boys-a, stara škola navijača Legije, dosta se hvali svojim dostignućima jer su oni navijali i išli na gostovanja u vrijeme ratova, logora i sl; ali prije svega na brutalnu policiju koja je vladala tih godina, bacajući akcenat na to da je sad dosta blaža policija i da je lakše biti navijač.

Ključne Devedesete

Tokom devedesetih, mlađi navijači (budući Teddy Boys) dosta su trpili torturu od starijih navijača, od organizacije samo kako njima odgovara, te i otimanja hrane i pića za gostovanja itd. U međuvremenu se formiraju nove grupe mahom od mlađih navijača, jedna od najzapaženijih bila je “Stoperr's Gang”, koja je ubrzo postala poznata širom Poljske i stekla ugled. Najpoznatiji su bili po ludim gostovanjima. Budući članovi Teddy Boys-a su bili članovi ove grupe, međutim krenula su hapšenja mnogih članova, pa se i vođa povukao iz objektivnih razloga, odlučeno je da se napravi nova grupa i nastao je “Teddy Boys 95”.

Teddy Boys se učvrstio sa jakom ekipom iz provincijskog grada Legionowo (iz ovog grada je dobra ekipa stigla i u Zagreb), pojačani su i sa mnogim momcima koji su prešli iz prijašnjih grupa “Wild Boys” i “Stoperr's Gang”, polako su stavljali svoje temelje na navijačku scenu Poljske kao i cijele Evrope, pod imenom Teddy Boys.

Danas je situacija takva da se stalno sastav grupe mijenja, dosta članova ostalih grupa prelazi u Teddy Boys-e, ali dosta dobrih i jakih ekipa je napustilo grupu zavujek zbog raznih razloga, ali uglavnom tragičnih (hapšenja, smrt i sl.). Svake godine organizuje se sastanak svih navijača Legije, svih grupa i aktivista. Dogovaraju se planovi za dalje, a radi se i na tome da sve grupe budu jedna drugoj na usluzi ali da se ipak ne mješaju direktno u njihove odluke i njihova, da tako kažemo “sranja”.

Zanimljivo je da Teddy Boys-i imaju bratske odnose sa grupom ADO (Den Haag).

Ova navijačka grupa godinama je bila u sukobu s upravom Legije. Kad je klub prije 19 godina upao u financijske probleme, skupina Teddy Boys 95 prosvjedovala je zbog odluke čelnika kluba da podignu cijene ulaznica.

Taj sukob je trajao sve do 2012., kad je gazda kluba otišao, a na njegovo mjesto je došao bogati poduzetnik i dugogodišnji navijač Legije.

Klub se tada podigao i financijski i rezultatski, a postignuto je i pomirenje sa navijačima.