Češka Republika je poznata po svojoj ultras sceni. Navijači koji su odlučili da pariraju ultrasima iz Praga su Patriotsi iz Brna. Oni prate FK Zbrojovka i Hokejaški klub Komety Brno. Jedan od vodećih momaka Patriotsa govorio je o aktivnostima svoje grupe.

Možete li nam ukratko predstaviti sebe?

Imam 24 godine i kao i svi u grupi volimo hokej i fudbal. Pratim Zbrojovku i Komety.

Član si Patriotsa. Ko su Ultrasi iz Brna?

Jedna smo od najfunkcionalnijih ekipa. Koreografije su nam najjače u Češkoj. To smo dokazali više puta na utakmicama naših klubova.

Kada si prvi put postao dio kopa?

Znate kako je, svaki dan utakmice preko televizora i onda dobiješ želju da budeš dio te atmosfere. Želio sam da ja stvaram taj huk s tribina i to sam i uradio. Od 2005. sam dio kopa Patriotsa iz Brna.

 

 

 

 

 

 

 

Kako jačate članstvo u grupi. Da li imate neki vid „regrutacije“?

Oni sami sebe regrutuju. Ko želi da navija doći će u kop. Ko želi oziljno da učestvuje u radu grupe, prije ili kasnije, nađe put do nas.

Kako onda funkcioniše fan klub i da li imate saradnje sa drugim grupama u Evropi?

Imamo svoj službeni fan klub i on radi kao turistička agencija organizirajući gostovanja. Bave se tim poslovima, a mi smo zaduženi sa atmosferu i sve što ide uz tribinu. Oni su simpatizeri, tako da je naša komunikacija s njima na nikakvom nivou. Više su za pozorišne atmosfere, a mi smo ultrasi, znate?

Kako finansirate koreografije po kojima ste poznati?

Ne primamo novac od kluba, to ne želimo. Imamo svoje akcije u kojima nam pomažu naše ženske članice. Znate, svi su nekako „osjetljivi“ na njih, pa je lakše skupiti novac hahah… Tako da je sve lakše s njima. Sposobni smo.

Kako održati kop čitavim. Smjene su generacija?

To je teško. Početci su uvijek euforični, a danas je to rutina. Niko nas ne pita šta sve moramo proći kako bi tribina uvijek bila jaka i čvrsta. Bitan je kvalitet a ne kvantitet.

Situacija sa hokejašima Kometyja nije baš sjajna. Nema vas na tribinama?

To je bojkot. Klub je pun lopova koji su od tima napravili lakrdiju. Čuli smo da su neki igrači i članovi Uprave prodavali utakmice i tako razočarali desetine navijača. Mi ne želimo davati podršku toj sorti ljudi. Sjećam se da su ljudi danima stajali u redu kako bi kupili kartu za Komety, bila je strašna euforija 2008. kada smo igrali playoff za prvaka. A danas, danas toga nema.

Brno je pun grafita Patriotsa?

Radimo svaki dan na brendiranju naših timova i promociji grupe. To je naš grad i svi koji dođu moraju znati ko je gazda u gradu. Da, zaboravio sam reći, imamo odlične odnose sa ultrasima Slovana iz Bratislave. Traje već dugo vremena.

Ko je vaš najveći rival?

To su klubovi iz Praga, Slavija i Sparta. Od 2008. to su također i pristalice Mlade Boleslav. Nikada nećemo zaboraviti šta su nam uradili na razigravanju u Moravskom derbiju. To se ne zaboravlja i uvijek će imati problem s nama.

Šta mislite o upotrebi pirotehnike i njene zabrane?

Ne mogu govoriti u ime svih navijača, ali Patriotsi podržavaju pirotehniku. Pa to je dio navijačkog folklora. Naravno, ne želimo nikoga ugroziti našim bakljadama ali je lijepo kada poslije utakmice svi pišu o vama. Kada vas pohvale kakvu ste atmosferu napravili.

izvor: live387.ba