Foto: Uvijek vjerni

Nakon što je u Kninu na proslavi 25. godišnjice Oluje službeno je osnovana nova navijačka skupina hrvatske nogometne reprezentacije pod nazivom Mi Hrvati, stigla je reakcija skupine Uvijek vjerni, prenosi index.hr

Grupa Mi Hrvati ima podršku HNS-a, a podržao ju je i general Ante Gotovina, ali iz skupine Uvijek vjerni smatraju da se radi o “očiglednoj farsi”.

Na skupštini nove navijačke skupine bio je Boris Durlen, izaslanik Davora Šukera i Marijana Kustića. Skupina će djelovati u sklopu Hrvatskog nogometnog veleposlanstva (Croatian Fans Embassy), platforme napravljene po uzoru na Uefin projekt da svaka zemlja ima krovnu organizaciju navijača nogometne reprezentacije.

Minimalno tri navijačke skupine u Hrvatskoj

Tako trenutno u Hrvatskoj postoje tri, a možda i četiri navijačke organizacije vezane za reprezentaciju. Stari Klub navijača Uvijek vjerni, novija Udruga navijača Uvijek vjerni koja je bila glavna na tribinama u proteklim kvalifikacijama za Euro te Budi ponosan, ali pitanje je postoji li ta udruga još barem na papiru.

Iz skupine Mi Hrvati su tražili da Udruga Uvijek vjerni promijeni svoj status, ali nakon što se to nije dogodilo, odlučili su osnovati Udrugu Mi Hrvati.

Iz Udruge Uvijek vjerni nisu zadovoljni potezom Udruge Mi Hrvati, a posebno njihovim odnosom prema starijoj skupini.

“Upravo su zapanjujuće i apsurdne spoznaje o utemeljenju nove navijačke udruge hrvatske nogometne reprezentacije ‘Mi Hrvati’. Iako bi osnivanje nekog navijačkog društva ili udruge trebali biti nešto posve shvatljivo ili normalno – u konkretnom slučaju riječ je o očiglednoj farsi. Stoga je nevjerojatno da se niti mediji nisu pozabavili ovim apsurdom, novom udrugom i ljudima koji je predvode, kao i cjelokupnoj situaciji koja je prethodila predstavi u Kninu, gdje je udruga ‘kao’ osnivana”, stoji u priopćenju Udruge Uvijek vjerni.

Iz ove udruge smatraju da se ni mediji prema njima nisu odnosili na pravi način.

“U duhu ‘sportskog fanatizma i poštenja’ jedini sportski dnevnik u zemlji objavljuje kako je s krovnom navijačkom udrugom hrvatskih navijača (KN Uvijek vjerni osnovani još 2008.) zauvijek gotovo. S namjerom da nas sve tjeraju u zabludu i laž. Ako je i od medija – sramno je. Naslov tog sportskog dnevnika je ‘Zbogom Uvijek vjerni. Stižu Mi Hrvati: Odsad je zabranjeno zviždati himni suparnika vatrenih'”, stoji u priopćenju.

Nikada nismo zviždali suparničkoj himni

Uvijek vjerni su iznenađeni negativnim stavom koji ih je dočekao u određenom dijelu javnosti.

“No, vratimo se u 2008. godinu gdje je taj sportski dnevnik, tada ugledan i čitan u svojem tekstu poprilično negativnog stava dočekao osnivanje Kluba navijača Uvijek vjerni i tada smo to poštivali. No, ne poštujemo zakon moćnika iz nogometne močvare i sve ekstenzije koje idu uz nju, tako da nam je u jednu ruku neshvatljivo da na pijedestal slave i nekoliko puta stavljaju neke ljude, a kada želimo replicirati na njihove uvrede i nebuloze onda ‘urednik ne da’. Kakva prozirna igra. Isti ti KN Uvijek vjerni od svog osnutka borili su se i uspijevali promovirati sportsko, antihuligansko, dobronamjerno ponašanje svojih članova, primajući i ponašajući se prema suparničkim navijačima kao prema svojoj braći i prijateljima…”, navodi se.

Oni ističu da nikada nisu zviždali suparničkoj himni iako su postojali navodi da se to dešavalo.

“Uostalom, koliko su samo međusobnih druženja i zajedničkih utakmica protiv navijača suparnika hrvatske reprezentacije odigrali KN Uvijek vjerni! Nadalje, KN Uvijek vjerni nikad nisu zazviždali suparničkoj himni, a nerijetko su sprečavali ekstremne skupine koje su neredima u borbi protiv Saveza htjeli i uništiti hrvatsku nacionalnu nogometnu vrstu. Sjetimo se samo St. Etiennea 2016. godine. O tome je jedini sportski dnevnik i pisao. Zar su zaboravili? Zapravo, podupirati tezu o krimenu KN Uvijek vjernih da bi se uzdigli neki novi i drugi ljudi, manipulativan je pokušaj osvajanja javnosti i dodvoravanja određenim strukturama unutar HNS – a”, stoji u priopćenju.

PODIJELI