Meč Druge španjolske lige u kojoj je Rayo Vallecano ugostio Albacete (2:2) postala je glavna tema u zemlji zbog akcije navijača domaćih nakon utakmice. Ona je poduzeta kao odgovor na posjet dvojice političara stadionu Raya na spomenutom meču.

Pristalice Raya, posebno oni u skupini Bukaneros, su ljevičarskih uvjerenja i ogorčeni su što je njihov klub protiv Albacetea ugostio Santiaga Abascala i Rocia Monasteria, vođe ultradesničarskog pokreta VOX. Zato su Rayovom vlasniku Raulu Martinu Presi poručili da je okaljao povijest kluba pozivom ultradesničarima da posjete Vallecas.

“Naš stadion i klub moraju biti slobodni i očišćeni od fašizma”, objavili su i krenuli u akciju čišćenja stadiona. Opremili su se dezinfekcijskim sredstvima, krpama, metlama, odjenuli zaštitna odijela i u njima prionuli poslu te očistili stadion uprljan posjetom ultradesničara.

Inače, utakmica Raya i Albacetea bila je repriza prošlosezonskog susreta tih rivala, prvog meča u povijesti španjolskog nogometa koji je prekinut zbog skandiranja navijača. Tada su navijači Raya Romanu Zozulji, igraču suparnika, skandirali da je nacist.

Sami korijen ovog sukoba potječe iz ljeta 2017. kada je Rayo, čiji su navijači poznati po spomenutim ljevičarskim stavovima, iz Betisa doveo Zozulju, igrača poznatog po sklonosti nepomirljivo suprotnoj ideologiji. Zbog svega ovoga navijači Raya su Zozulju po dolasku u njihov klub dočekali ogorčenim prosvjedima, pa je morao napustiti taj klub. Angažman je našao u Albaceteu s kojim je njegov povratak na Vallecas prošle sezone završio neslavno. Sada je bio rezerva Albacetea.