“Ultrasi dolaze u donju mahalu gdje napadaju ekipu Red Army koja se povlaci i taj sukob dobivaju Ultrasi koji nastavljaju pravit nerede na Istocnoj strani, Red Army se uspija skupit te su uspijeli na kraju drzat crtu, krece kamenanje s jedne i s druge strane. Ultrasi se povlace cim su culi sirene. S obadvije strane je bilo ozljedenih” rekao nam je naš izvor.

Kako pišu mostarski mediji, policija intenzivno radi na identifikaciji svih sudionika nereda koji su se događali na ulicama Mostara”, potvrđeno je u Operativnom centru MUP-a HNŽ.

Tri osobe uhapšene su zbog sudjelovanja u neredima u noći sa subote na nedjelju.

Podsjetimo, sukob se na ulicama Mostara dogodio tijekom trajanja policijskog sata, a sukobile su se dvije veće skupine. Prema video zapisima objavljenim na društvenim mrežama, primijećena je upotreba eksplozivnih sredstava, a letjele su i boce te kamenice.

Pucnjava od strane gospodina kome je smetalo što mu se “biju” pred kućom.

Izvještaj sa portala slobodna-bosna.ba:

Pripadnici “Ultrasa” svoj huliganski i vandalski pohod započeli su prekidom nogomentog susreta koji se igrao između “Zrinjskog” i “Sarajeva”, bacajući baklje i druga pirotehnička sredstva izvan stadion u teren (utakmice se igraju bez publike zbog epidemije koronavirusa). Nisu se razilazili ni nakon što je utakmica okončana (rezultat je bio neriješen, 1-1) nego su se u koloni od 7-8 automobila nastavili kretatati prema istočnom dijelu grada i nešto malo prije ponoći (uprkos tome što je na snazi policijsku čas od 21.00) stigli na raskrsnici na magristrali prema Lučkom mostu. Nakon što su “nabrijani” “Ultrasi” sišli sa mosta, zaputili su se u poznati objekat “Kod Denje” gdje su počeli sa svojim rušilačkim pirom, lomeći sve pred sobom.

Tu dolazi do prvog sukoba sa nekoliko lokalnih mještana, kojima su se kako je tučnjava trajala priključivo sve veći broj stanovnika ovog dijela Mostara. Uskoro su se, nakon su postali malobrojniji, “Ultrasi” počeli povlačiti i bježati po sokacima Donje Mahale. Razbijeni u manje grupe oni pokušavaju umaknuti pred mjesnim stanovnicima, kojima se priključuju i pripadnici “Red Army”, navijača “Veleža”. Lete kamenice, baklje, u sokacima Donje Mahale, vodi se pravi ulični rat. Najžešče je u poznatom Sivrića sokaku gdje su “Ultrasi” upali u klopku i panično traže izlaz. Jedna grupa tokom bijega provaljuje u porodičnu kuću uglednog Mostarca Tarika Mahmutagića, sudije Suda u Mostaru koja se nalazi u ulici B. Đukića na broju 5.. Počinju mahnito lomiti namještaj i vandalski se ponašati prema prestravljenim ukućanima. Prema tvrdnjama očevidaca ovu grupu opkoljava veća grupa pripadnika “Red Army” i u užasno brutalnoj tuči nanose teške ozljede jednom od napadača na kuću. Po našim saznanjima riječ je I. D. rođenom 1993. godine koji je hitno prebačen u SKB u Mostaru. Nasilje na ulicama Mostara prekinuli su pripadnici Policijske uprave Mostar. Ulice Donje Mahale su se ispraznile, zavladao je teški, neizvjesni i prijeteći mir.

Policijska uprava Mostara jutros je saopćila da je sinoć privela deset “izgrednika”, odnosno osoba koje su sudjelovali u neredima. Policija je ispred mosta pronašla parkirana dva autmobila koje su koristili “Ultrasi” uoči započinjanja huliganskog pira. U jednom od automobila marke “Passat” pronađene su četiri drvene palice dugačke jedan metar, što dodatno govori da je cijela akcija navijačkih huligana bila planirana i “logistički” obilato osigurana.

PODIJELI