PHOTO: FK Partizan/Star Sport

Huliganski napad 2010. godine teško će ikada zaboraviti golman crno-belih. Prilikom intervjua za ruske medije, Stojković se prisetio užasnih scena sa stadiona “Luiđi Feraris” 12. oktobra 2010. godine, kada je bio meta sumanutih navijača i jedva izvukao živu glavu.

“Život me je testirao. Znate i sami kakvi su navijači u Srbiji. Mesec i po posle potpisa za Partizan, otišao sam sa reprezentacijom u Đenovu, na kvalifikacioni meč sa Italijanima. Kad sam se vratio za Beograd, počeo je život pod policijskim nadzorom i obezbeđenjem. Dva meseca sam spavao u hotelu… – prisetio se Stojković u razgovoru za Sport24 iz Rusije.”

Vreme posle povratka iz Italije mu je bilo najteže, priznaje Stojković.

Ne zato što sam se plašio. Dobio sam najbolju moguću priliku da razbistrim mozak i da se posvetim samo fudbalu. Pitate me da li je to najteži trenutak u životu? Ne! Rođen sam u getu, tako da se nisam bojao. Osim toga, najgori trenuci u životu predstavljao je gubitak roditelja. Najpre mi je preminuo otac, pa majka, a sve su pratili masovni napadi navijača na mene.

Ne u meri kao pre deset godina, kad ga je obezbeđenje pratilo u stopu, ali svakako nije prijatno kad mora u javnost.

Da li smatam da je problem prevaziđen? Ne. Nikad. Nastavlja se. Svakog dana se nešto desi. Ako ne danas, onda sutra, uvek će vas neko sresti na ulici, dobaciti… Normalno je, navikao sam. To je moj put. No, svaki novi dan me čini jačim.

Čak i Zoran Tošić je pričao Rusima o stravičnom napadu u Đenovi.

Vladimir je veliki profesionalac. Nekad je voleo Crvenu zvezdu. Koliko se sećam, čak je hteo da se vrati među crveno-bele, ali mu nisu dali priliku (te 2010, op. au). Zatim se pojavila opcija da potpiše za Partizan, tadašnjeg učesnika Lige šampiona. Prihvatio je ponudu, što navijači Crvene zvezde, naravno, nisu mogli da razumeju. Od tog trenutka počeli su bez prestanka da ga psuju. Pratili su ga veliki problemi: godinu i po do dve nisu ga zvali u reprezentaciju. Za neke ljude je bio heroj, za druge izdajnik. Vremenom se zaljubio u Partizan i postao idol navijača. Sam Stojković zna da kaže: šta je bilo – bilo je, sad sam veliki navijač crno-belih – kazao je Tošić.

PODIJELI