Danas se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ponovo oglasio povodom novca koji država izdvaja za fudbalske i košarkaške klubove Crvene zvezde i Partizana, kao i povodom toga koliko duguju na ime poreza.

Prvi čovjek Srbije ujedno je i upozorio večite rivale da im sledi stečaj ukoliko ne izmire svoje obaveze prema državi na ime poreza, istakavši da su im dugovi ogromni.

Naime, Vučić ističe da će država pomagati i Zvezdi i Partizanu, kao i da ne treba zanemariti da čak 91 odsto populacije Srbije navija za jedan od ova dva kluba.

Takođe je tokom obraćanja medijima otkrio i rezultate novog istraživanja. Vučić nije konkretno rekao koji klub je u prednosti što se tiče broja navijača, ali je opšte poznato da Zvezda ima više navijača i da je u tom pogledu najpopularniji klub u Srbiji, pa su rezultati jasniji.

Morate da imate na umu da je to ukupno 91 odsto navijačke populacije u Srbiji, 56 – 35 prema poslednjem istraživanju, oni predstavljaju našu zemlju, kada nose NIS ili MTS na našim dresovima, oni promovišu naše kompanije, o stranim neću da pričam. Velike su obaveze, šta god možemo da pomognemo, pomoći ćemo, ali oni svoje obaveze moraju da ispune. Verujemo da će imati velika primanja zbog Evrope, ali da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa reprogramom – izjavio je Vučić.

Vučić je najavio da će se ubuduće više novca ulagati u druge gradove poput Niša, Kruševca, Kraljeva, Zrenjanina, Subotice, a na uštrb Beograda.

Mogli ste da vidite fer raspodelu novca večitih rivala, ako pogledate i koliko je Vojvodina dobila, ne malo novca, ali neuporedivo manje od večitih, ono što je naša greška i to prihvatamo, to je da smo mnogo manje novca dali u Niš, Kruševac, Kraljevo, ali morali bismo više da dajemo i na Sever, u Zrenjanin, Suboticu… Kada pogledate Niš u poređenju sa Zvezdom i Partizanom, tu nema smisla nikakvog i to ne možemo nikako da opravdamo. Moraćemo da damo više novca centralnoj Srbiji u odnosu na Beograd. Ali videli smo fer raspodelu i odnos države prema večitima.

Uz taj fer odnos je činjenica da smo tim ulaganjima pomogli Zvezdi i Partizanu da se uspešnije takmiče na evropskoj sceni. Imamo dva kluba koji su u prva tri u regionu uz zagrebački Dinamo u fudbalu, i u košarci dva najbolja u regionu. To ne bi bilo moguće bez podrške države. Što se tiče njihovog međusobnog odnosa, iz ovoga se vidi da je kao na apotekarskoj vagi vagano, koliko da dobije Zvezda, koliko Partizan i tu smo bili apsolutno fer.

Dotakao se Vučić i dugovanja koja ovi klubovi imaju na ime poreza i poslao im jasno upozorenje.

Ono što je važno je plaćanje poreza, izašli smo sa ciframa, to da li neko priznaje kamate ili ne, kamate postoje svuda u svetu i moja poruka je da će porez morati da plate svi, to je naša ključna poruka. I najmanje duguje KK Crvena zvezda, ali svi će morati da plate.

Veliki su dugovi FK Crvena zvezda i FK Partizan, verujem da će moći u skladu sa UPPR i reprogramom da plaćaju svoje obaveze, u protivnom uslediće blokada i stečaj. Da li ćemo im pomoći, pomoći ćemo im.

Morate da imate na umu da je to ukupno 91 odsto navijačke populacije u Srbiji, 56 – 35 prema poslednjem istraživanju, oni predstavljaju našu zemlju, kada nose NIS ili MTS na našim dresovima, oni promovišu naše kompanije, o stranim neću da pričam. Velike su obaveze, šta god možemo da pomognemo, pomoći ćemo, ali oni svoje obaveze moraju da ispune. Verujemo da će imati velika primanja zbog Evrope, ali da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa reprogramom – naglasio je Vučić.