Danas navijače Totenhema čini samo pet do deset odsto Jevreja (više od deset procenta navijača Arsenala su Jevreji), ali su prihvatili termin “Yid” (Jevrejin) kao određeni vid svog identiteta i iza sebe imaju čak i podršku britanskog premijera.

Pristalice Totenhema sebe nazivaju “Yid Army” (jevrejska armija), a evo kako je do svega toga došlo.

Pojam “Yid” je žargonski naziv za Jevreje, ali se on prvi put upotrebljava 1930. od strane Osvalda Moslija, osnivača fašizma u Britaniji, pa je zbog toga postao izuzetno kontroverzan.

Navijanje Jevereja za Totenhem je počelo krajem 19. i početkom 20. veka, kad je veliki broj Jevreja emigrirao u Englesku. Većina se smestila u Severni London (kraj koji je i pre toga bio poznat po velikom broju britanskih Jevreja) i izabrala da navija za Totenhem, umesto Arsenala ili Vest Hema, jer su “Sparsi” tad bili elitniji klub.

Kroz istoriju, tačnije sedamdesetih i osamadesetih godina, kad je engleski fudbal bio prepravljen anti-semitizmom i rasizmom, baš zbog svog verskog opredeljenja, navijače Totenhema su pristalice ostalih klubova počeli da nazivaju “Yidovima”, a neretko su i “siktali” na utakmicama oponašajući zvukove iz koncentracionih logora.

Kako nije postojao način da se odbrane od antisemitskih napada ostalih navijača, pristalice Totenhema su odlučili da prihate termin “Yid” i da formiraju takozvanu armiju – “Yid Army”.

Kad je oformljena Premijer liga i kad je Fudbalski savez Engleske zauzeo čvršću poziciju u društvu, te pokušao da reši problem rasizma i antisemitizma dolazi do ozbiljnih sankcija na svako isticanje pojma “Yid”.

Navijači, kako Totenhema, tako i drugih klubova, masovno su hapšeni, ali navijači “Sparsa” i dalje nastavljaju da pevaju pesme s ovim rečima, na “Vajt Hart Lejnu”, ali i na ostalim stadionima širom Engleske. Apel Fudbalskog saveza i policije nije jenjavao, a kulminaciju je dobio kad je zamoljen da reaguje i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, koji je stao na stranu navijača Totenhema.

-Postoji razlika između toga kad navijači “Sparsa” sebe nazivaju “Yidovima” i kad im to neko drugi peva. Onda je to produkt mržnje, a takve ljude treba procesuirati – rekao je jednom prilikom Kameron, nakon čega je na neki način dao legitimitet korišćenju ovog termina samo navijačima “Sparsa”.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da danas navijače Totenhema čini samo pet do deset odsto Jevreja (više od deset procenta navijača Arsenala su Jevreji), ali su jednostavno prihvatili termin “Yid” kao određeni vid svog identiteta.