Novi trener Rijeke je Igor Bišćan, legenda Dinama omiljena među BBB-ima. Armada je nasljednika obožavanog Matjaža Keka dočekala porukom da je nepoželjan u njihovom klubu i gradu.

“Nikada zaboraviti, nikada oprostiti. Igore, odlazi! Prvaci 98/99”, napisala je Armada na svom službenom Facebook profilu uz fotografiju prekriženog Bišćana u dresu Dinama, odmah po objavi da je Bišćan novi trener Rijeke.

Razlog zbog kojeg su navijači Rijeke dočekali Bišćana na nož nije zato što je bivši igrač i navijač zagrebačkog Dinama. Jer teško je i pobrojati sve igrače i trenere koji su u povijesti iz tog kluba dolazili u Rijeku i obrnuto. Da ne spominjemo nedavni pakt Mamić-Mišković koji je rezultirao time da je nekoliko prekobrojnih igrača Dinama postalo nositeljima Rijeke.

Između svega, vlasnik i predsjednik Rijeke prije par godina priznao je da ga je gazda Dinama, njegov veliki prijatelj i kolega, uputio u tajne nogometnog biznisa, u koji je ušao iz naftaškog. Armada je s neskrivenim i više puta javno izraženim ogorčenjem gledala na ovakvo šurovanje s Mamićevim klubom, ili kako su se sami zapitali koreografijom na jednom derbiju: “Postajemo li filijala mrskog rivala?”

Međutim, ništa od ovog nema veze s onim kako su dočekali Bišćana. Njima nije bitno ni što je on jedan od najperspektivnijih hrvatskih trenera, dokazano uspješan i trofejan u oba kluba koja je do sada vodio i što je zbog Rijeke odbio već potpisanu bogatu gažu. Od njegovih recentnih postignuća s Rudešom i Olimpijom, ili od toga što je zbog Rijeke pobjegao iz Anorthosisa, s kojim je već potpisao predugovor, neusporedivo joj je bitnije ono što je napravio prije točno 20 godina.

Bilo je to davne ‘98, u eri Croatije i gradnje “novog” Maksimira

Potpisnik teksta te je nedjelje u jesen ‘98 bio na punom Maksimiru, gdje je s istočne tribine gledao derbi Croatia – Rijeka. Utakmica glavnih pretendenata za naslov završila je pobjedom domaćina 3:0, a drugi gol postigao je Igor Bišćan.

Nakon što je sredinom prvog poluvremena na centaršut Prosinečkog lijepo glavom pogodio rašlje Đonija Tafre i tako zabio svoj prvi gol u karijeri za 2:0, Bišćan je euforično slavio, što je i razumljivo. Jer mladi 20) i perspektivni defenzivac u cijeloj karijeri postići će tek 11 golova. Prvo poentiranje bilo mu je tim slađe jer mu je premijerno uspjelo u velikom derbiju, protiv izravnog rivala za naslov.

Bišćan je skočio na ubačaj Prosinečkog, sjajno zabio u rašlje Đonija Tafre i zatrčao se prema Armadi

I dok je zbog svega toga jasno zbog čega je u deliriju slavio gol, za osudu je ono što je pri tome napravio navijačima Rijeke. U eri grandioznih ulaganja i zahvata u državnom i dvorskom klubu te u sklopu gradnje novog stadiona, bila je srušena sjeverna tribina Maksimira, u to vrijeme namijenjena gostujućim navijačima. Armada je zato bila smještena na zapadnoj tribini. Iznimno brojni navijači Rijeke na tom meču zauzeli su veliki komad tog dijela stadiona prema sjeveru.

Psovanje, lamatanje rukama i hvatanje za jaja

Bišćan se nakon gola zaletio prema njima i gol za njegov klub slavio tako da se pred nekoliko tisuća Riječana hvatao za jaja. Pri tome je urlao psovke likujući i izazovno lamatajući rukama prema navijačima Rijeke, kao što možete vidjeti na ovoj snimci, na kojoj se pak ne vidi ono što mu Riječani najviše zamjeraju, a to je hvatanje za jaja:

Armada mu to očito nije oprostila, iako se Bišćan nakon utakmice ispričao, a danas žali zbog onog što je napravio kao 20-godišnjak, podvodeći to pod “mladost-ludost”.

Na kraju sezone iz koje datira incident s Bišćanom, njegov klub će osvojiti naslov prvaka zahvaljujući tome što je u režiji državnog vrha i uz egzekuciju tajnih službi, u zadnjem kolu titula ukradena upravo Rijeci.

izvor: index.hr

PODIJELI