Photo: Sanjin Strukić, Denis Kapetanovic/PIXSELL

Mamić, koji se već godinama krije u Bosni i Hercegovini, kazuje da ga je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nagovarao da pusti Hajduku pobijedu nad njegovom momčadi.

“Radilo se o sezoni 2004./05., Dinamo je otišao u stečaj i nije imao ništa. Mi smo završili u play-outu, ‘ligi za bedaka’. To su nam iskreirali čelnici Hajduka predsjednik Grgić, direktor Fiorentini i Igor Štimac. E, sljedeće sezone je Hajduk u još težoj situaciji. Nema šanse da ne budu u ligi za bedaka. Tada je premijer bio Ivo Sander, veliki navijač Hajduka. On meni kaže: ’Zdravko, pustite tu utakmicu Hajduku, nema smisla da igramo play-out, napravite sve.’ On razmišlja kao političar, iz Splita je, navija za Hajduk, u Dalmaciji mu je biračka baza.

Odgovorio sam mu: ’Šefe, ja majku rođenu ne puštam.’ Ali nisam toliko bahat, ima tu nastavak. Dodao sam da nije lako namjestiti utakmicu, da to pričaju samo budale, šarlatani i kriminalci. Zamislite ja koji pričam igračima da se bacaju glavama na kopačke, a sada treba da im kažem da skinu gaće i puste Hajduk. Pa kako ja onda da dođem pred njih?

Da skratim, rekao sam mu da neću pustiti Hajduk, ali pustite mene da ja to napravim na svoj način i da mu garantiram da Hajduk neće završiti u ’ligi za bedaka’. Razišli smo se, pružili ruku jedan drugom. Igra se poslije utakmica u Splitu. Pada malo kiša, iskoristim utjecaj na službena lica da se utakmica odloži da dobijem na vremenu. Naravno, uključi se mašinerija i Hajduk ne završi u ligi za bedaka.

Ja ispunim cilj i obećanje, mi odigramo zaostalu utakmicu protiv Hajduka i krknemo ih sa 1:0. I svi zadovoljni. Ja nisam neprijatelj Hajduku. Oni su sve napravili da me uguraju u ligu za bedaka, a ja sam ih izvukao od sramote”, kazao je Mamić.

“Umoran sam, izdan i osramoćen. Volio bih da Boban preuzme Dinamo”

Osvrnuo se i na sukob s Krešimirom Antolićem, te je povodom toga izjavio sledeće.

“Doveo sam ga s ulice, ne iz policije. On je bio na ulici jer je dobio otkaz u policiji. Dao sam mu kruh, da radi s navijačima… Sada su on i moje dvije sekretarice, koje sam stavio u upravu, poludjeli. Antolić hoće da bude Mamić puta pet. Vlast ga je pokvarila. Ti bolesnici ruše Dinamo i carstvo koje sam izgradio. Umoran sam, izdan i osramoćen. Ovo što sad radim za Dinamo, radim da se klub ne bi urušio”, izjavio je Mamić pa optužio Antolića da je minirao dolazak Darka Milaniča na mjesto trenera Dinama.

“U dogovoru s predsjednikom i upravom sam pripremio Darka Milaniča da bude novi trener, da naslijedi Čačića. E onda taj Antolić pošalje ljudima sliku Milaniča s dresom Partizana i kreće priča kako Mamići hoće da četnik vodi Dinamo?! On i taj neki njegov Leopard su od gospodina Milaniča napravili da je četnik i da četnik ne može voditi Dinamo. Kasnije je Čačić došao u Mostar i dogovorili smo se da ostane.”

Mamić tvrdi da bi se povukao iz Dinama kada bi legendarni hrvatski nogometaš Zvonimir Boban htio doći u Maksimir. “Evo, on i ja nismo u dobrim odnosima. Boban da dođe sutra i da hoće biti predsjednik Dinama, Zdravko Mamić će biti njegov najveći navijač i prostrijeti mu crveni tepih od Međugorja do Zagreba. Jer je on kompetentan.”

“Najveća greška mi je što nisam pristao na Halilovićev zahtjev”

Kao najveći promašaj dok je pregovarao u ime Dinama navodi propale odlaske Alena Halilovića i Tina Jedvaja.

“Poslužili su nas čajem i predsjednik Daniel Levy se obratio mom sinu: ’Reci svom ocu da ću mu dati deset milijuna eura u kešu za tu dvojicu.’ Shvatio sam toliko engleskog, preko sina sam mu poručio da mu se zahvaljujem i da ga pitam mogu li popiti čaj do kraja ili se moram odmah dići i otići. Moj sin nije htio to prevesti. Ja mu kažem – prevedi. Mario odbija. Onda sam počeo dizati glas, na kraju sam rekao: ’Prevedi, pič.. ti materina i tebi i njima.’ Oni su shvatili moj govor tijela i psovku, na kraju smo završili na 25 milijuna eura.

Potpisali smo ugovor, obavijestio sam roditelje Halilovića i Jedvaja o tome. Bili su oduševljeni. U slučaju Halilovića su tri brata trebala u Tottenhamovu akademiju. Dakle, Alen i Tin su trebali dobiti plaću od milijun eura, za još dvojicu iz obitelji Halilović bi organizirali najbolje škole i koledže, za oca su bili spremni zaposliti ga u Tottenhamu. Mislio sam da je posao gotov, dogovorili smo se da krenemo za London kada budem imao vremena. Kada je došao taj trenutak, Halilović je rekao da ne pristaje na raniji dogovor, tražio je postotak od Dinamove odštete.

Naljutio sam se jer sam smatrao da sam napravio nebesko čudo, da sam dva klinca utopio za 25 milijuna eura, da sam njima osigurao plaće od milijun eura sa 16 godina, plus perspektivu u velikom klubu. Nisam pristao da dajem od Dinamovog dijela, naljutio sam se i posao je propao. To je moj najgluplji potez jer sam zaje*ao Dinamo, sina, ti igrači nisu dostigli tu cijenu. Loš posao smo napravili za klub zbog mog inata i razočaranja. Nisam mogao vjerovati da hoće novac iz Dinama. Da sam mu to dao, danas bi me optužili i za to.”