Dobili smo informaciju o zvaničnom izvještaju navijačkog sukoba koji se dogodio u nedjelju oko 13:00 časova u Mostaru, izmedju navijačke grupe ” Manijaci ” i domaćih ” Red Armya”. Taj dan je FK Željezničar gostovao u Mostaru kod Veleža, ali njihovi navijači su ranije upali u grad i započeli sukob. Nakon ovog incidenta, Manijaci su vraćeni za Sarajevo, a gostovanje im je taj dan zabranjeno! Zvaničan epilog ovog incidenta, prenosimo u sljedećem tekstu, koji su potpisale akteri ovog događaja :

Manijaci (80 ljudi) uspjevaju uci u grad neprimjeceno te parkiraju auta u naselju Dolina Sunca koje je udaljena cca 2km (2,3km po google mapsu) od Kluba Navijaca “Red Army”. Napustaju vozila potpuno goloruki i u grupi se krecu u smjeru KN “Red Army”. U putu srecu momka koji izgledom odnosno nacinom oblacenja lici na navijaca i govore mu: ‘nazovi svoje i javi da nemamo oruzja’. Da li je informacija prenesena ne možemo pricati o tome. Prilaze na odprilike 700m od cilja, gdje srecu jednog od pripadnika RA na skuteru koji govori “eto nas”. Nedugo nakon toga se cuje zvuk rotacija i 2 marice zaustavljaju Manijake u blizini parka Alekse Šantića (cca 800m od KN Red Army) te ih prebacuju u park kako bi se sklonili sa saobracajnice na kojoj je vec bio otezan saobracaj zbog velikog broja zaustavljenih Manijaka. Manijaci se grupisu u parku i cekaju sta ce se desiti dok ih cuvaju pripadnici MUP-a HNK.

Red Army brzo saznaje da su Manijaci dosli u grad i da se kreću prema Klubu navijaca, te planiraju kako i gdje ih sackat. Spremaju “sacekusu” odprilike na 50-100m od kluba navijaca, te nakon saznanja da su zaustavljeni od strane policijskih sluzbenika HNK kod parka Alekse Santica, odlucuju da se upute prema njima. Srecu patrolu koju ignorisu i nastavljaju put prema Manijacima.

U jednom trenutku sa druge strane ulice u odnosu na Manijake odnosno park Alekse Santica se pojavljuje Red Army (cca 35-40 ljudi) vidno naoruzani (drvene palice, improvizovane palice, baklje, manji broj flasa i par kamenica) i odlučni za napad na sta Manijaci reaguju dizanjem ruku u zrak govoreci da nemaju oružja i da zele fer tucu. Vidjevsi da Red Army ne reguje na znakove koje daju, Manijaci ipak krecu u sukob sa njima onako kako su i dosli – bez oruzja. Obzirom da dva clana nisu imala povjerenja u takav odnos sa Red Armijem, iz bezbjednosnih razloga su ponijeli po teleskopsku palicu, sto je ukupno 2 teleskopske palice na strani Manijaka, i ukupno 2 potezne baklje. Izvadili su kajseve jer su jedino to imali pri ruci i krenuli u sukob. Prvi nalet Red Armija odbijaju, odnosno ne povlace se toliko da Red Army ima prostora da izvrsi potpunu ofanzivu. Policija pokusava da sprijeci sukob ali bezuspjesno. Manijaci krecu u ofanzivu i povlace Red Army par metara ali se opet grupisu i nastavljaju sukob. Manijaci uspjevaju da dodju do oruzja koje posjeduju pripadnici Red Army-a (nekoliko komada) i napadaju ih njihovim palicama. U jednom trenutku jedan momak (pripadnik Red Army-a) pada na pod i tuca se zaustavlja kako bi momka izvukli, međutim, kada se prišlo momku da se pomogne, u cemu su učestvovale obje navijačke grupe, uvidjelo se da je momak tesko povrijeđen nakon cega je sukob u potpunosti obustavljen. Momak se odvozi autom u bolnicu, nakon cega se razmjenjuje par recenica izmedju grupa, pružaju ruke i odlazi svak na svoju stranu.

Vazno je napomenuti da je Red Army bio na usluzi Manijacima nakon sukoba, nudili su pomoc, donosili vodu.. Manijake privode u prostorije policijske uprave HNK, legitimisu, zadržavaju, nakon cega ih pod pratnjom sprovode do Sarajeva.

Izvjestaj potpisuju:

UNFKZ The Maniacs

KN Red Army